Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, Migros'un yüzde 40.25 hissesini satın alma işlemini yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını ve konu ile ilgili ana şartlarda anlaştıklarını kaydederek, “Migros 4 yıldır ilgimizi çekiyordu. Türkiye sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Bu sıkıntıları hesap ederek Migros'a teklif verdik. Bu tarz projeler beni heyecanlandırıyor” dedi.

‘Elma satmak için aldık’

Migros’a bağlayıcı olmayan bir teklif verdiklerini ve yüzde 50'nin üzerine çıkma hedeflerinin olmadığını belirten Özilhan şöyle konuştu:

 “Yönetimi diğer ortaklarla eşit paylaşacağız. Belki ileride bir miktar daha hisse alırız. Ama yüzde 50’nin üstüne çıkmayacağız. Migros'un en büyük yatırımcısı olmak istiyoruz. Anadolu Grubu’nun diğer ortaklıklarda da payı yüzde 50'nin altındadır. Hiçbir zaman kontrol bizde olsun anlayışında olmadık.”

Anadolu Grubu'nun meyve üretimi üzerine yaptığı yatırımlarla ilgili olarak  Özilhan, “Evet, Migros’u elmamızı satmak için alıyoruz” diye konuştu. Migros ile ilgili dünyanın en büyük perakende zinciri Walmart’ın da adı geçmişti.

‘10 milyon ağacımız olacak’

Anadolu Etap bünyesinde yılda 150 bin ton meyve işlediklerini belirten Tuncay Özilhan, 3 bin köyden meyve satın aldıklarını ve şu anda 2.5 milyon adet meyve ağaçlarının bulunduğunu anlattı. Özilhan, “2020’ye kadar bu alana 500 milyon dolar yatırım yapacağız, ağaç sayısını 10 milyon adede çıkaracağız. Bu yıl 3 bin ton ürün aldık. Gelecek yıl 13 bin tona çıkacak. Gelecek yıldan itibaren markalı meyvelerimizle raflarda olacağız. Migros, Carrefour gibi zincir mağazalarda meyve satacağız” dedi.

Ana iş kolu yine içecek

Farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketin ana iş kolunun yine içecek olduğunun altını çizen Özilhan, “Atlantik’ten Pasifik’e 18 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Fırsat çıktıkça yeni yatırımları değerlendireceğiz.  Sanayiciliğimiz devam ediyor. Sanayi hala yatırımlarda aslan payını alıyor. Meşrubat ve Coca-Cola ayağında çok hızlı büyüyoruz. Astana, Duşambe ve Pakistan’da devam eden üç yatırımımız var. İslamabad’da iki önemli tesis kuracağız. Tacikistan ve Kazakistan’a mal yetiştiremiyoruz” şeklinde konuştu.

Birada yüzde 8 daralma

Yasaklar nedeniyle bira sektöründe Rusya ve Türkiye’de belli sıkıntılar olduğunu vurgulayan Tuncay Özilhan, son üç yıldır sektörün geriye gittiğini, Rusya ve Türkiye'de verimsiz iki fabrikayı kapattıklarını, Türkiye'de sektördeki daralmanın yüzde 8'i bulduğunu ifade etti. Bu pazarlarda büyüme beklemediklerini aktaran Özilhan, “Biradan çıkmayı düşünmüyoruz. Çok iyi fırsatlar çıkarsa bu alanda satın alma yapabiliriz. Azerbaycan ya da Orta Asya'da tesis kurma gibi düşüncelerimiz var” açıklamasını yaptı.

Sanayiye ağırlık verilmeli

Özilhan, Türkiye'nin sıkıntılı bir dönemden geçtiğine işaret ederken bunun üstesinden geleceğini belirtti. Türkiye’nin önemli bir noktada bulunduğunu ifade eden Özilhan, inşaat sektörünün Türkiye ekonomisi için önemli bir lokomotif olduğunu ancak üretime katkısının kısıtlı olduğunu söyledi ve ülkenin sanayi ile bir yere geleceğini dile getirdi. Türkiye'nin tekrar bir üretim hamlesine girmesi gerektiğine vurgu yapan Özilhan, “Umarız Türkiye'yi yönetenler ders almıştır” ifadesini kullandı.

Ukrayna’daki tesisin yakınında çatışma var

Özilhan, Türkiye'de son dönemde yaşanan çatışmaların yabancı ortaklarına etkisi ile ilgili olarak  “Yabancı ortaklar kaygılarından ziyade Türkiye’de ne olup bittiğini soruyorlar. Onlar da ülkeye gelmeden önce bunu biliyorlardı. Yatırımcı devamlı risk alır. Biz bu karışıklıkların içinde çalışıyoruz. Bizim Ukrayna Donesk'teki fabrikamızın 500 metre ilerisinde çatışma var. Irak’ta üç fabrikamız var. Civarında çatışmalar oluyor. Türk insanının cesareti bu” dedi.

Burak Karagöz

bkaragoz@bloomberght.com