Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan’ın tarihteki en büyük kurtarma programının yarattığı engellerden kurtulma planı bozulma riski ile karşı karşıya kaldı.

Hisse senetleri ve tahvillerde bir aydır süren satış dalgası, yatırımcılara göre faizleri Yunanistan’ı piyasalardan çıkarmakla tehdit eden seviyelere itti.

Atina merkezli Pantelakis Securities SA hisse senetleri müdürü Thanassis Drogossis, “Yunan tahvillerindeki satışlar, Yunanistan’ın piyasa erişimini kaybettiği sinyali veriyor. Yatırımcılar, kurtarma programından erken çıkmanın, şimdiye kadar olan mali gelişmenin sürdürülebilir olmadığının kanıtlanabileceğinden korkuyor” dedi.

2014’ün başında Yunan tahvillerinde görülen ralli Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ı cesaretlendirdi ve Samaras ülkeyi 2010’dan bu yana suyun üzerinde tutan 240 milyar euroluk (307 milyar dolar) destek programından ayrılmayı planladığını açıkladı. Kurtarma kredileri sıkı koşullar ve kemer sıkma politikaları ile birlikte gelerek Yunanistan’ın tarihteki en kötü resesyonunu kötüleştirdi ve politik tepkileri tetikledi. Samara’ın planları satışlar nedeniyle amacına ulaşamayabilir.

Bllomberg Grek Sovereign Bond Endeksi’ne göre Yunanistan tahvilleri geçtiğimiz ay yüzde 11.7 geriledi ve Bloomberg tarafından takip edilen ülke tahvilleri arasında en kötü performansı gösteren tahvil oldu. 10 yıl vadeli Yunan tahvil faizi dün yüzde 8.01’i görerek 6 Şubat’tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Tahvil faizi 85 baz puan artışla Londra saati ile 17:00’de yüzde 7.85’e ulaşarak Temmuz 2012’den bu yana en büyük yükselişi gösterdi.

Hisse senetleri geçtiğimiz ay yüzde 23.1 değer kaybederek Bloomberg tarafından izlenen önemli endeksler arasındaki en büyük gerilemeyi kaydetti. ASE Endeksi dün yüzde 6.3 düşüş ile 2 yıla yakın bir sürenin en sert kaybını gösterdi.