Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HSBC Sabit Getirili Araçlar Direktörü Steven Major, BloombergHT yayınına bağlanarak soruları yanıtladı.

Yakın zamana kadar getiri eğrisinin yatay olduğunu söyleyen Major, Fed'in çıkış stratejisi ile ilgili endişeler ve atılacak adımlara yönelik belirsizliklerin dalgalanma yarattığını belirtirken, "Fed nasıl faiz artıracağını bilemiyor, global risklere karşı duyarlılar ve bu ortamda nasıl faiz artıracaklarını bilemiyorlar, sanki faiz artırımını unutmuş gibiler" ifadelerini kullandı.

Fed'in artık faiz artırması gerektiğini söyleyen Major, bunun finansal istikrarı sağlamak adına yapılabileceğine dikkat çekti. Ortaya çıkan paranın doğru yere gitmesinin önemine vurgu yapan Major, "Bu durum balon yarattı, rezerv fazlası yarattı. Finansal istikrarın sağlanması için de faiz artırılabilir. Ancak yine de Haziran 2015'ten önce bir artırım olası görünmüyor" dedi.

Major ilk faiz artırım kararı için beklentilerinin Haziran 2015 olduğunu hatırlatırken, fakat bunun son gelişmelerle daha ileri bir zamanda gerçekleşebileceğini belirtti. "Faiz artırımı belki Eylül, belki de Aralık 2015'te olabilir. Beklentimizi henüz revize etmedik, ancak artırım miktarı piyasa beklentisinin altında gerçekleşebilir" dedi.

Fed'in faizlerin yönü konusundaki iletişimi iyi şekilde yapmaya çalıştığını söyleyen Major, faiz artırımlarının 25 baz puan değil, 10-15 baz puan seviyelerinde de yapılabileceğini sözlerine ekledi.

ABD tahvil faizlerinde dün yaşanan düşüşlere yönelik bir soru karşısında Major, "Yıla 10 yıllıklarda yüzde 3 seviyelerinde başladık. Dün 35 baz puanın üzerinde bir oynak seyir kaydedildi, bizim beklentimiz yıl sonu için hala yüzde 2.1 seviyesinde. Sürdürülebilir bir aşağı yönlü hareket görmüyoruz" cevabını verirken, 5 yıllıkların ise faiz kararının ertelenmesinden olumlu etkileneceğini söyledi.

Major ABD bütçe açığının hızla azalması ile doların güçlendiğini ifade ederken, aynı zamanda piyasadaki likidite miktarını da azalttığını söyledi. "Piyasadaki tüm oyuncular ABD'de faizlerin artırılmasını bekliyor" diyen Major, tek yönlü beklentilerin de dalgalanamda etkili olduğunu ifade etti.