Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:05'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, teşviklerin daha da artırılacağı beklentilerinin güçlenmesi ile yükselirken ve 11 yılın en uzun süreli düşüş dönemini sona erdirirken, İtalya ve Yunanistan tahvilleri değer kazandı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dördüncü haftaya genişlettiği kayıplarını azaltabileceğini işaret ederken, petrol değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saati ile 06:40'ta, yüzde 1.4 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dün gün içindeki yüzde 1.5'lik kaybını silerek önceki kapanış seviyesinde günü sonlandırmasının ardından, yüzde 1.3 yükseldi. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşüşle yüzde 2.54'e inerken, Yunanistan'ın 10 yıllıklarının getirisi iki yılı aşkın sürenin en hızlı haftalık düşüşünü gerçekkleştirdi. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.7 güçlendi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) İcra Kurulu üyesi Benoit Coeure, bugün Riga'da yaptığı açıklamada, AMB'nin ekonomiyi desteklemek için varlık alımlarına "önümüzdeki birkaç gün" içinde başlayacağını söyledi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, merkez bankasının, enflasyon bekleyişlerindeki düşüşü durdurmak için, tahvil alımlarının sona erdirilmesini geciktirmeyi düşünmesi gerektiğini söyledi. Tüm dünyada hisse senetleri, Ekim ayında, Fed'in varlık alımlarını azaltması ile birlikte küresel büyümeye ilişkin endişelerin yeniden ortaya çıkmasının etkisi ile, yaklaşık 3.3 trilyon değer kaybetti.

Lüksemburg'da BGL BNP Paribas SA'nın hisse senedi stratejisti Guillaume Duchesne, "AMB'den varlık alım programına ilişkin gelen haber haberler, Özellikle son dönemdeki satış dalgasının ardından oldukça olumlu olacak," dedi.

Stoxx Europe 600 Endeksi'nde, düşen bir hisse akrşılığı 17 hisse değer kazandı. İşlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 30 günün ortalamasının yüzde 83 üzerindeydi. Endeks önceki sekiz günde yüzde 7.7 geriledi ve yılın en düşük seviyesini gördü. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi bu hafta yüzde 2 kaybetti ve kayıplarını dördüncü haftaya genişleterek Haziran 2013'ten bu yana en uzun süreli kayıp dönemini gerçekleştirdi.

(14:05'te güncellendi)