Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:20'de güncellendi)

Altın New York'ta, Avrupa hisse senetlerindeki yükselişin metale yönelik güvenli liman talebini azaltması sonucu düşüşünü ikinci güne taşıdı. Palladyum, dün ayı piyasası durumuna yaklaşmasının ardından değer kazandı.

Avrupa hisse senetleri bugün, sekiz gün süren kaybın ardından sıçrama yaptı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, dün yaptığı açıklamada, Fed'in enflasyon bekleyişlerindeki düşüşü durdurmak için tahvil alım programını sonlandırmayı geciktirmeyi düşünmesi gerektiğini söyledi.

Altın, ABD ekonomisindeki iyileşme ile birlikte, Fed'in borçlanma maliyetlerini artıracağı beklentilerinin güçlenmesi sonucu, ayın başlarında bu yılki kazançlarını geri verdi. Metal, bu hareketin ardından, Fed'in küresel ekonomideki yavaşlamanın faiz artırımlarını geciktirebileceğini işaret etmesi ve hisse senetleri ve emtia grubundaki düşüş ile birlikte, yukarı yönde hareket etti. Platin ve palladyum bu hafta, bu metallere yönelik sanayi talebinin azalacağı endişesi ile değer kaybeetti.

Londra'da Marex Spectron Group değerli metaller müdürü David Govett, "Değerli metaller grubu şu sıralar dolar ve hisse senedi piyasalarından yön buluyor," dedi ve "Altın Bullard'ın yorumlarına ılımlı bir şekilde olumlu tepki verirken, dolarda zayıflama daha da devam etmezse, 1,250 dolara doğru rallilerde satış tavsiye ediyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 düşüşle, New York saati ile 07:24'te, ons başına 1,237.60 dolara geriledi. Kontrat 15 Ekim'de 1,250.30 dolara çıkarak 11 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve bu hafta yüzde 1.3 yükseldi. Spot altın Londrada yüzde 0.1 kayıpla ons başına 1,237.23 dolara indi.

Spot altın 29 sent düşüşle, Londra saati ile 09:14'te, ons başına 1,238.52 dolara geriledi. Metal 15 Ekim'de 1,249.75 dolara kadar çıkarak 11 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördü ve bu hafta yüzde 1.3 yükseldi. Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,238.80 dolara geldi.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 19 altındaydı.

Bullard, dünkü açıklamasında, ABD'de temel ekonomik göstergelerin güçlü olduğunu ve son finans piyasası kargaşasının Avrupa ekonomisinin görünümüne ilişkin endşlelerden kaynaklandığını kaydetti. Artan faizler, yatırımcısına genel olarak yalnızca fiyatlardaki artış yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltırken, güçlenen dolar genelde altına yönelik değer koruma talebinin azalmasına neden oluyor.

Aralık vadeli gümüş New York'ta yüzde 0.8 düşerek ons başına 17.30 dolara indi. Ocak vadeli platin dün Nisan 2013'ten bu yana ilk kez altının altına inmesinin ardından yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,258.30 dolara ulaştı.

Aralık vadeli palladyum yüzde 1.2 değer kazanarak ons başına 755.30 dolara yükseldi. Palladyum dün 29 Ağustos'ta gördüğü 13 yılın zirvesinin yüzde 18 altında kapandı ve "ayı piyasası" olarak adlandırılan yüzde 20'lik düşüş seviyesine yaklaştı.

Spectron'den Govett, "Platin grubu metaller, hisse senedi piyasalarındaki düşüş ve küresel büyümenin yavaşlamakta olduğuna ilişkin algılamadan dolayı satışlarla karşılaştı," dedi ve "Palladyum, temel olarak otomobillerin katalitik konvertör parçalarının üretiminde kullanılmasından dolayı, otomobil satışlarındaki düşüşün hız kazanmakta olduğu beklentisinden özellikle olumsuz etkileniyor" şeklinde görüş bildirdi.

(15:20'de güncellendi)