Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya, Avrupa Birliği'ni (AB) ülkenin en büyük bazı şirketlerine uyguladığı yaptırımlar nedeniyle mahkemeye veriyor. Rusya’nın bu girişimi, yaptırımlar sonucunda küresel sermaye piyasalarının dışında kalan şirketlerin yaşadığı zorlukların Rusya ekonomisine olumsuz etki ettiğine işaret ediyor.

Rusya devletine ait petrol şirketi Rosneft ile Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir eski arkadaşı olan işadamı Arkady Rotenberg, Ukrayna krizinde Rusya’nın tutumu nedeniyle uygulanan yaptırımlara hukuki yoldan itiraz ettiler. Rosneft, 9 Ekim'de AB’nin Avrupa Konseyi aleyhine Avrupa Adalet Divanı'nda dava açarak, AB Konseyi'nin 31 Temmuz'da aldığı ve Rusya enerji şirketleri ve devlet bankalarının Avrupa sermaye piyasalarında fonlarını artırmlarını engelleyen kararın iptalini talep etti.

Rusya’ya karşı ABD ile hemen hemen aynı yasaklamaları uygulayan AB, tüm Rus şirket ve bankalarını, 2015 sonu itfa tarihli 130 milyar dolardan  fazla dış borcu yeniden finanse etmek zorunda oldukları zamanda, batılı sermaye piyasalarında dondurarak dışında bıraktı.

AB vizesi yasağı uygulanan Rotenberg'in varlıkları Temmuz ayında dolndurulmuştu. Rotenberg 10 Ekim'de aynı mahkemede dava açarak karara itiraz etti.