Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya'nın evsahibi olduğu 10. ASEM Zirvesi kapsamında Milano'da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko bir dizi görüşme gerçekleştirirken, liderler gaz konusunda kısmi anlaşmaya vardı.

Putin ile Poroşenko, 10. ASEM Zirvesi kapsamında bulundukları Milano'da bugün 12 saatlik süre içinde üç kez görüştü. Bu görüşmelerin sonuncusuna Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel de katıldı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, gaz tedariki konusunda Ukrayna'ya kış için garanti verirken, Kiev yönetiminin şimdiye kadar Gazprom'a ödemediği 5,3 milyar dolarlık borcunu, 4,5 milyar dolara indirdi. Putin buna karşılık, Rusya'nın Ukrayna'ya bundan sonra kredi ile gaz tedarik etmeyeceğini, bu noktada Avrupalı partnerlerinin ve AB Komisyonu'nun devreye girerek, Ukrayna'ya el vermeleri gerektiğini ifade etti.

Poroşenko ise gaz konusunda somut bir anlaşmaya varmadıklarını kaydetti. Ukraynalı lider, 21 Ekim'de Brüksel'de AB Komisyonu temsilcileriyle yapacakları toplantıda konuya bir çözüm bulma umudunu taşıdığını söyledi.

Görüşmelerde Putin ile Merkel arasındaki buzların erimediği ancak bir güven iklimi doğurduğu ifade edildi.

Yaklaşan kış mevsimi nedeniyle AB ülkeleri, en büyük gaz tedarikçisi konumundaki Rusya ile gazın Avrupa'ya ulaşmasında transit ülke olan Ukrayna'daki krizde yaşadığı görüş ayrılıklarından dolayı endişe ediyor.

Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalara yönelik de bu sabahki toplantıda gelen Avrupalılar'ın son teknoloji insansız hava araçlarıyla Ukrayna'nın sınır denetimi fikrine de Moskova'nın, Fransa, İtalya, Almanya, anlaşmaya vardığını duyuran Putin, bu konuda işbirliği istediklerini açıkladı.

Putin ile yaptığı görüşmelerede ülkesinin doğusundaki çatışmalara yönelik Poroşenko, Ukrayna ve Rusya'nın 5 ve 19 Eylül'de Minsk sözleşmelerinde anlaşmaya vardığına dikkati çekerek, "Asıl sorun bunların uygulanmasıdır" dedi.