Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin (AB) İşletmeler ve KOBİ'lerin Rekabet Edebilirliği Programı'na (COSME) katılımına ilişkin anlaşmanın, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın Brüksel ziyareti sırasında imzalandığı bildirildi.

AB Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ekonomik büyümenin lokomotifi olan küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) odaklanan ve 2014-2020 yıllarını kapsayan dönemde uygulanacak olan COSME programına Türkiye'nin katılımına ilişkin anlaşmanın, AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel ve Avrupa Komisyonu İşletme ve Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Antti Peltomaki tarafından imzalandığı belirtildi.

7 yıllık bütçe 2,3 milyar euro

Açıklamada, programın 7 yıllık bütçesinin yaklaşık 2,3 milyar euro olduğu ve Avrupa 2020 Stratejisi'nin akıllı, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme hedeflerinin gerçekleştirilmesinde büyük rol oynayan KOBİ'lere büyük imkanlar tanıdığı ifade edildi.

Söz konusu programın Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) koordinasyonunda yürütüleceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Program kapsamında ülkemizdeki işletmelerin rekabet edebilirliğinin ve sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi ve girişimcilik kültürünün teşvik edilmesi ile KOBİ'lerin kurulması ve büyümesi desteklenecektir.

COSME Programı'nın ülkemizde uygulanması ile KOBİ'lerin finansmana ve pazara erişimlerinin kolaylaştırılması, işletmelerin rekabet edebilirliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanması ile girişimcilik kültürünün teşvik edilmesi hedeflenmektedir."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, konuya ilişkin açıklamasında, anlaşmanın KOBİ'lerin finansmana erişimi açısından önemine işaret etti.

COSME'nin KOBİ'lerin doğrudan finansman sağlayabileceği bir yapı olmadığını belirten Işık, buna karşın programın, KOBİ ve girişimcilere atılım zamanlarında finansman sağlayan kurum ve kuruluşlar için çok cazip fırsatlar barındırdığını ifade etti.

Bunun da ülkenin gelişimi açısından önemli olduğunun altını çizen Işık, "Türkiye, Avrupa Birliği ile olan entegrasyonunda birçok mesafe kaydetti. Bunların başında da ekonomik işbirlikleri ve yatırımlar geliyor. Türk girişimcilerin ve yatırımcıların, Avrupa Birliği COSME'nin sunduğu bu çağrılara etkin projelerle cevap vermelerini ve milyonlarca avronun ülkemize gelmesini temenni ediyorum" ifadesini kullandı.

Küresel iş piyasalarındaki rekabete dikkati çeken Işık, KOBİ'lerin ulusal ve uluslararası platformlarda ve her geçen gün artan rekabetçi bir iş ortamında ayakta durmaya çalıştıklarını belirtti. Işık, "Bu gibi cazip kaynakların değerlendirilmesi ve ülke ekonomimize hem maddi hem de istihdam olarak geri dönmesi bizlerin en büyük arzusu" görüşünü dile getirdi.