Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta açıklanacak İngiltere yurt içi hasıla büyümesi verisinin, İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney’ye 2013’te göreve başlamasından bu yana üst üste 5. çeyrek dönemde de büyüme getirmesi tahmin edilirken, ekonomistler hızın kaybedildiğini ifade ediyor. Bloomberg anketindeki 35 katılımcıdan yalnızca Goldman Sachs Group Inc. 3. çeyrekte yurtiçi büyüme hasılasının yüzde 0.9’da kalacağı tahmininde bulundu. Diğer yöndeki en uç tahmin ise yüzde 0.7 daralma olarak kaydedildi.

Yatırımcılar düşen güven ve küresel piyasalardaki gerilemeleri değerlendirirken, Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co. ve Societe Generale SA’daki analistler geçtiğimiz hafta beklentilerini indirdi. BOE Baş ekonomisti Andy Haldane, uluslararası büyüme görünümünün zayıf olması ve yurtiçi enflasyonda olumsuz durumun devam etmesi ile borçlanma maliyetlerinin artırılmasında acele edilmemesi gerektiğini belirtti.

Londra’da bulunan Commerzbank AG ekonomistlerinden Peter Dixon, “Faiz oranlarının yükselmesi karşısında duran faktörler artış gösteriyor” dedi.

Ekonominin kötüye gitmesi, BOE’nin dokuz üyeli Para Politikası Komitesi yetkililerinin acil durum politika düzenlenmelerini sabit tutma yönünde oy kullanacağı anlamına geliyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerden yüzde 72’si en az 7’sinin faiz oranını yüzde 0.5 ile rekor düşük seviyede tutma kararı alacağı tahmininde bulunuyor.