Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Altın vadeli kontratları, doların zayıflaması ve hisse senetlerinin değer kaybetmesi ile birlikte metale yönelik talebin güçlenmesi sonucu yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yatırımcıların  Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin spekülasyonda bulunması ile birlikte yüzde 0.1 düştü ve Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 geriledi. Altın, son iki haftada, zayıflayan dolar ve düşen hisse senetleri kombinasyonunun etkisi ile değer kazandı.

Cenevre'de  MKS (Switzerland) SA değerli metaller küresel başkanı Bernard Sin, "Bu iki faktörün kombinasyonu altına destek sağlayacak," dedi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 yükselerek, New York saati ile 06:42'de, ons başına 1,241.90 dolara çıktı. Sin, fiyatların bu hafta sonuna kadar 1,257 dolara tırmanabileceğini sözlerine ekledi.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, spekülatörler, altında net uzun pozisyon sayısını, 14 Ekim ile biten haftada, son dokuz haftadır ilk kez artırdı. Net uzun kontratlardaki yüzde 39'luk artış ise, 24 Haziran'dan bu yana en büyük ve Ağustos ortasından bu yana ilk artışı işaret ediyor.

Londra'da  UBS AG analisti Joni Teves, "Bu senaryo, yatırımcı küresel büyümeden şüphe duyarsa ve Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin belirsizlikler devam ederse, pozisyonların kısa zamanda yeniden oluşturulabilmesi için daha fazla imkan yaratmasından dolayı, altın için destekleyici olmaya devam ediyor," dedi.

Gümüş yüzde 0.3 yükselerek ons başına 17.385 dolara çıktı.

(16:00'da güncellendi)