Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, ABD hisselerindeki ralliyi takip ederek gösterge endeksin 7 ayın en düşük seviyesinden toparlanması ile yükseliş kaydediyor. Topix endeksi, Japonya’nın 1.2 trilyon dolarlık emeklilik fonunun daha fazla hisse senedi satın alacağı iyimserliği ile artış gösterdi.

Piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Toyota Motor Corp. yenin kayıpları genişletmesi ile Tokyo’da yüzde 4.1 yükseldi. Japon bilgisayar üreticisi NEC Corp., ilk yarı operasyon karının arttığı açıklaması ile yüzde 5.6 prim yaptı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.3 yükselerek Tokyo saati ile 09:15’te 135.44 puan oldu. Endeksteki artış Topix endeksindeki yüzde 2.8’lik artıştan destek buldu. Bölgesel endeks geçtiğimiz hafta Mart ayından bu yana en düşük seviyeye gerileyerek 29 Temmuz’daki zirve seviyesinden yüzde 10’dan fazla düşüş ile düzeltmeye girmişti. Avrupa ekonomisinin yavaşladığı işaretleri, Fed’in faiz artırımı zamanlamasıyla ilgili endişeler ve Ebola virüsünün yayılması ile küresel hisse senetlerinin değeri geçtiğimiz hafta itibarıyla Ekim ayında 2.8 trilyon dolar geriledi.

Sydney’daki White Funds Management yöneticilerinden Angus Gluskie, “Asya’da hisse senetleri toparlanıyor. Ebola ve Avrupa’nın büyümesi ile ilgili korkular abartılı buluyorum. Bence insanlar bu hafta daha rahat olacak” dedi.