Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, yatırımcıların Çin’in ekonomik büyümeyi desteklemek için önlemlere hız vereceği iddiaları ve Hindistan’ın dizel fiyatlarını devlet kontrolünden çıkarması ile 2 haftanın en büyük yükselişini kaydetmeye ilerliyor.

China Citic Bank Corp. ve Chian Minsheng Banking Corp. Hong Kong’da en az yüzde 1.1 yükseldi. Tayvan ve Güney Kore’de hisse senetleri, teknoloji hisselerinin toparlanması ile 8 ayın düşüğünden yükseliş gösterdi. Oil & Natural Gas Corp. yüzde 6.8 değer kazanarak Hindistan hisselerindeki yükselişlere öncülük etti. Rupiah, dolar karşısında yüzde 0.6 güçlenirken,  Joko Widodo’nun Endonezya’nın yedinci başkanı olarak yemin etmesinin ardından tahviller yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.1 yükselerek Hong Kong saati ile 13:43’te 986.99 puan olduç Çin Merkez Bankası (PBOC), bazı ulusal ve yerel bankalara 200 milyar yuan (32.7 milyar dolar) civarında likidite sağlamayı planlıyor. Hindistan 10 yıldan uzun bir süreden bu yana ilk kez dizel fiyatlarını devlet kontrolünden çıkardı ve enerji sübvansiyonlarını düşürmek ve Asya’nın en büyük bütçe açıklarında birinin önüne geçmek amacıyla hafta sonu için doğal gaz tarifelerini yükseltti.  

SCB Securities Co. Ltd. yatırım stratejistlerinden Ekpawin Suntarapichard, “Hükümetlerin ek teşvik sağlayacağı yönelik spekülasyonların artması yatırımcı güvenini iyi yönde etkiliyor” diye konuştu.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, gelişen piyasaların gösterge endeksi bu yıl yüzde 1.6 gerilerken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 10.7 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi,  yüzde 2.6 düşüş gösterirken, 14.1 kat değerleme kaydedildi.