Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dengeli büyümeyi desteklemek amacıyla İhracat Reeskont kredisi limitinin yüzde 25 oranında artırıldığını, ayrıca, dört aydan daha uzun vadeli kredilerin ihracatçılara maliyetinin 20 baz puan azaltıldığını duyurdu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, ihracat reeskont kredisi yoluyla Merkez Bankası'nın rezervlerine sağlanan katkının 2014 yılında 13 milyar ABD dolarına ulaşmasının beklendiği; limit artışı, maliyet avantajı ve sağlanan diğer kolaylıklar sayesinde ihracatçıların Banka'nın reeskont kredisi imkanını daha fazla kullanması ve Banka'nın Döviz rezervlerine bu yolla sağlanacak katkının 2015 yılında daha yüksek seviyelerde gerçekleşmesinin beklendiği vurgulandı.

Açıklamada, "1. Bankamızca ihracatçılara kullandırılmakta olan ihracat reeskont kredilerinin limiti 12 milyar ABD dolarından 15 milyar ABD dolarına yükseltilmiş ve bu tutarın 14 milyar ABD dolarlık bölümü Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.’ye (Türk Eximbank), 1 milyar ABD dolarlık bölümü ise ticari bankalara tahsis edilmiştir.

2. Toplam kredi limitindeki artışa bağlı olarak firma bazında kredi limitleri; Dış Ticaret Sermaye Şirketleri için 240 milyon ABD dolarından 300 milyon ABD dolarına, diğer firmalar için 180 milyon ABD dolarından 250 milyon ABD dolarına yükseltilmiştir.

3. 121 - 240 gün vadeli kredilerin maliyetlerinde 20 baz puanlık indirim yapılmış olup, bu kredilere bugünden itibaren altı aylık LIBOR/EURIBOR oranları uygulanacaktır.

4. İhracatçı firmalarca ihracat alacağına istinaden düzenlenip faktoring firmalarına temlik edilen ve faktoring firmalarınca Türk Eximbank’a ciro edilen bonoların reeskonta kabulü suretiyle firmalara sevk sonrası ihracat reeskont kredisi kullandırılması imkanı getirilmiştir" denildi.