Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın bazı en büyük bankalarının yöneticilerine göre Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) daha önce benzeri görülmemiş denetlemeleri özellikle bölgenin güneyindeki kredi sıkıntısını gidermeye yarayacak.

Banca Popolare di Milano Scarl'ın CEO'su Giuseppe Castagna "Kapsamlı değerlendirme sonrası sermaye düzeylerine ilişkin endişeler giderildiğinde, bankaların kredi konusunda eli rahatlayacak" dedi. Castagna geçen yılki yüzde 4.2'lik kredi gerilemesinin ardından 2016 itibariyle yüzde 5'lik bir artış hedefliyor.

AMB Başkanı Mario Draghi, Kasım'da bankacılık denetimi görevlerini üstüne almadan önce bir yıl süren teftişleri finans sistemine olan güvenini yeniden kazanılması için kullanıyor. AMB batık kredileri ortaya çıkarmak için Euro Bölgesi'ndeki 130 kadar bankanın hesaplarını inceleyerek, ekonomik şoklara dayanacak düzeyde sermayeye ulaşmalarını temin etmeye çalışıyor. Sonuçlar 26 Ekim Cuma günü açıklanacak.

Draghi geçen ay Brüksel'de politika yapıcılara yaptığı konuşmada, bankalar testlere hazırlandıkları için AMB'nin bu icraatının kredi daralmasını muhtemelen kötüleştirebileceğini söylemişti. Başta Avrupa'nın güneyi olmak üzeri kredilerin artması Euro Bölgesi'nde 2008'den bu yana üçüncü resesyonu