Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in büyümesi son çeyrekte analistlerin tahminlerini aşarak hükümetin daha geniş teşvik önlemleri almaktan kaçınacağına işaret etti.

Çin İstatistik Kurumu’nun Pekin’de yaptığı açıklamaya göre yurtiçi hasıla büyümesi Temmuz-Eylül döneminde bir önceki yıla göre yüzde 7.3 yükseliş gösterdi. Bloomberg News anketine katılan analistler büyümenin yüzde 7.2 olacağı yönünde tahminde bulunuyordu. Bununla birlikte bu oran 2009’un ilk çeyreğinden bu yana en yavaş seviyedeki ekonomik genişleme.

Çin’de gayrimenkul sektöründeki gerilemeyi sonlandırma arayışı içinde olan liderler konut satın alımı kontrollerini hafifletirken, merkez bankası bankalara likidite sağladı. Hükümetin daha zayıf bir büyüme hızına tolerans göstereceği sinyali vermesi ile Bloomberg News anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, Çin yıllık büyümede 1990’dan bu yana en yavaş büyümeye yöneldi.  

Hong Kong’da bulunan Credit Suisse Group AG Japonya hariç Asya baş bölgesel ekonomisti Tao Dong, “Ekonomideki problemler sürüyor. Bu durum daha fazla mali teşvik ve parasal genişleme ile giderilemez. Çin’in reforma ihtiyacı var” dedi.

Çin’de sanayi üretimi Eylül ayında bir yıl önceye göre yüzde 8 artış gösterdi. Analistlerin tahmin medyanı yüzde 7.5 yükseliş göstereceği yönündeydi. Sanayi üretimi Ağustos ayında yüzde 6.9 artış ile 5 yıldan uzun bir sürenin en yavaş seviyesinde yükseliş kaydetmişti. Perakende satışlar bir yıl önceye göre yüzde 11.6 yükselirken, ekonomistler yüzde 11.7 artış olmasını bekliyordu. Ağustos’ta perakende satışlarda yüzde 11.9 yükseliş görülmüştü.