Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York merkezli araştırma grubu Conference Board’a göre Çin’in ekonomik büyümesi on yıllarca süren hızlı genişlemeyi takiben 2020’den sonra yıllık bazda yüzde 4 civarına gerileyebilir.

Conference Board yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki on yıllık dönemde Çin ‘derin bir yapısal yavaşlama ve geniş ölçekli bir belirsizlik’ ile karşı karşıya gelecek” ifadesini kullandı. Grup, Çin’in devlet yönetimli sermayeye ve büyümeye sabitlenmiş para politikasına dayanan gelişim modelinin ‘derinde köklemiş’ riskler ve dengesizlikler meydana getirdiğini belirtti.

Conference Board’un Pekin’de bulunan China Center for Economics and Business başkan yardımcısı David Hoffman, “Çin’in büyümede izlediği yol her zaman en azından ivmelenme sürati kadar yavaşlama riskini içinde barındırdı. Dönümün kök saldığına yönelik işaretler görmeye başlıyoruz” dedi.

Çin’in büyümesi son çeyrekte analistlerin tahminlerini aşarak hükümetin daha geniş teşvik önlemleri almaktan kaçınacağına işaret etti. Çin İstatistik Kurumu’nun Pekin’de yaptığı açıklamaya göre yurtiçi hasıla büyümesi Temmuz-Eylül döneminde bir önceki yıla göre yüzde 7.3 yükseliş gösterdi. Bloomberg News anketine katılan analistler büyümenin yüzde 7.2 olacağı yönünde tahminde bulunuyordu. Bununla birlikte bu oran 2009’un ilk çeyreğinden bu yana en yavaş seviyedeki ekonomik genişleme.