Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, yatırımcıların fiyatların bu yılın en düşük seviyesinden sıçrama yapmasına karşın varlıkları azaltması ile birlikte, bu yılın en yüksek düşüşünü gerçekleştirdi.

Varlıklar dün, fonun internet sitesindeki verilere göre, yüzde 1.2 daralarak 751.96 tona düştü ve Kasım 2008'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. En büyük yatırımcısının milyarder John paulson'ın olduğu SPDR'daki varlıklar, 2013 yılındaki yüzde 41'lik düşüşün ardından bu yıl da yüzde 5.8 daraldı.

Altın geçen hafta, küresel hisse senetlerindeki güçlü düşüş ve Avrupa'dan Çin'e, ekonomik yavaşlamanın Fed'i faiz artırımını ötelemeye yöneltebileceği beklentisi ile dolardaki değer kaybı sonucu yukarı yönde hareket etti. Hisse senetleri daha sonra, ABD şirket karlarınına ilişkin iyimserliğin sıçrama getirmesi sonucu, sekiz ayın en düşüğünden ralli yaptı. Goldman Sachs Group Inc. ve Societe Generale SA halen, ABD ekonomisindeki toparlanma ve Fed'in tahvil alımlarını sonlandırmaya hazırlanması ile birlikte, altın fiyatlarında düşüş bekliyor.

New York'ta Pension Partners LLC şef yatırım stratejisti Michael Gayed, "İnsanlar kademeli bir şekilde hisse senedi piyasasının istikrar kazanmakta olduğuna inanmaya başladı," dedi ve "Ayrıca, ABD ekonomisinin iyi gittiği yolundaki algılama da altına ilgiyi azaltıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 yükselerek, Singapur saati ile 14:27'de, ons başına 1,249.60 dolara çıktı. Kontrat 1,250.70 dolar ie 11 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini gördü ve 6 Ekim'de gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden yüzde 5.7 yükseldi. ABD resmi verilerine göre, vadeli ve opsiyon işlemlerinde net uzun altın pozisyon sayısı, 14 Ekim ile biten haftada yüzde 39 sıçradı ve 2010'dan bu yana görülen en uzun süreli haftalık düşüş serisini sonlandırdı.