Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, hayal kırıklığı yaratan bilançoların işlenmemiş madde üreticileri ve telekomünikasyon şirketlerini aşağı çekmesi ile 3 günden bu yana ilk kez gerileme gösterdi.

LG Chem Ltd. karının beklentilerin altında kalmasının ardından Seul’da yüzde 14 geriledi. China Mobila Ltd. karının üst üste 5. çeyrekte de düşmesinin ardından Hong Kong’da 3 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Samsung Electronics Co. Güney Kore ihracatçılarındaki düşüşlere öncülük ederken, von dolar karşısında 3 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. China Longyuan Power Group Corp. Çin’in sanayi üretiminin tahminlerin üzerinde gelmesinin ardından enerji üreticilerindeki yükselişleri hızlandırdı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 gerilyerek Hong Kong saati ile 14:06’da 980.45 puan oldu. Çin İstatistik Kurumu’nun Pekin’de yaptığı açıklamaya göre yurtiçi hasıla büyümesi Temmuz-Eylül döneminde bir önceki yıla göre yüzde 7.3 yükseliş gösterdi. Bloomberg News anketine katılan analistler büyümenin yüzde 7.2 olacağı yönünde tahminde bulunuyordu. Bununla birlikte bu oran 2009’un ilk çeyreğinden bu yana en yavaş seviyedeki ekonomik genişleme.

PT Samuel Aset Manajemen yöneticisi Agus Yanuar, “Yatırımcı güveni bazı bilançoların tahminlerin altında kalması ile geriledi. Bazıları hala Çin’in görünümü ile ilgili iyimser tutumu sürdürürken, büyüme verisi bir şekilde bu görüşe destek sağlamıyor” dedi.

Bloomberg’in derlediği verilere göre, gelişen piyasaların gösterge endeksi bu yıl yüzde 2.2 gerilerken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 10.6 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi,  yüzde 2.1 düşüş gösterirken, 14.2 kat değerleme kaydedildi.