Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) Güvernörü Mark Carney, banka transferleri ve konut satın alımlarının gecikmesine neden olan en az 7 yılın en büyük bankacılık aksamasının ardından İngiliz bankacılık ödeme sisteminin yönetimi ile ilgili denetimden geçiyor.

BOE’nin 575 milyar (928 milyar dolar) sterlinlik günlük ödemenin idaresinin gerçekleştiği ödeme sistemini kapatmak zorunda kalmasının ardından Carney dün “kapsamlı ve bağımsız” bir inceleme yapılacağını açıkladı. Dokuz saat süren aksama, aynı gün yapılan ve konut satın alımı yapan kişilerin kullandığı elektronik transferleri etkileyerek bazı ödemelerin akşam saatlerine kadar gecikmesine neden oldu. BOE sistemin operasyon saatlerini genişletti ve talep edilen 142,759 işlem bu sayede gerçekleştirildi.

Rutin hafta sonu bakımının ardından gerçekleşen aksama 2007’de ödemeleri 6 saat engelleyen yazılım sorunundan bu yana en büyük kesinti olarak kayıtlara geçti. BOE’yi mercek altına alan İngiltere Parlamentosu’nun Maliye Komitesi, ekonominin “güvenilir” bir sisteme ihtiyacı olduğunu ve kesintinin tekrarlanmayacağına dair garanti sağlanması gerektiğini belirtti.

Komite Başkanı Andrew Tyrie, “İngiltere finans altyapısının kritik bir parçası birkaç saatliğine işlev gösteremedi. Bu durumun nedenini bularak tekrarlanmayacağından emin olmak zorundayız” dedi.