Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bundesbank Yönetim Kurulu Üyesi Joachim Nagel, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) varlığa dayalı menkul kıymet ve ipotekli tahvil alım programının düşünüldüğü kadar önemli olmadığını belirtti.

Nagel Münih'te dün geç saatlerde yaptığı bir konuşmada, "Geçtiğimiz aylarda, varlığa dayalı menkul kıymet ve ipotekli tahvil piyasaları bende acil bir destek ihtiyacı duyulan segmentler olduğu izlenimi yaratmadı. Yanlış bir izlenim yaratmak istemiyorum, varlığa dayalı menkul kıymet kağıtları doğal olarak bankaların finansmanında oldukça önemli bir rol oynuyor" ifadelerini kullandı.

AMB dün ipotekli tahvil alımına başlarken, varlığa dayalı menkul kıymet alımı da içeren bir alım programına başlanacağı altı hafta önce duyurulmuştu. Plan şirketlerin ve hanehalkının finansman ulaşımını desteklemek için tasarlanırken, Haziran'dan bu yana iki kez faiz indirimi ve bankalara uzun vadeli kredi sunulması ile de pekiştirildi.

Nagel ayrıca, "Alım programlarının önümüzdeki birkaç hafta ve ayda işlem hacimlerine ne katacağını beklemek zorundayız. İnanıyorum ki sonrasında ne kadar satın alabileceğimizi bileceğiz, ve ardından bazı eklemelerin gerekli olup olmadığını tekrar düşünebiliriz" dedi.

AMB üzerinde, Başkan Mario Draghi'nin sözünü ettiği ve Banka'nın bilançosuna 1 trilyon euro (1.3 trilyon dolar) eklemede bulunarak 2012 başlarındaki seviyelere çıkartacak olan devlet tahvili alma baskısı da artıyor.