Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), konu ile ilgili iki kişinin verdiği bilgilere göre, varlık alım programının ikinci gününde ipotekli İtalya tahvili satın alımı gerçekleştirdi.

Bilginin gizli olması nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi, Intesa Sanpalo SpA tarafından çıkarılan borcun satın alımlara dahil edildiğini belirtti. AMB dün Societe Generale SA ve BNP Paribas’tan kısa vadeli Fransa tahvili alırken, başka bankalardan da İspanya tahvili satın alımı yaptı.

AMB, Başkan Mario Draghi’nin geçtiğimiz ay şirketleri ve hane halklarının finansmana erişimini desteklemek için hazırlanan planları açıklamasının ardından 2.6 trilyon euroluk (3.3 trilyon dolar) ipotekli tahvil piyasasına girdi. Programa varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) alımlarını da dâhil eden Draghi, AMB’nin bilanço tablosunu yaklaşık 1 trilyon euro kadar genişleterek Euro Bölgesi’ndeki deflasyon riskini ortadan kaldırmayı hedefliyor.

MEAG Munich Ergo Asset Management GmbH yöneticilerinden Richard Schmidt, “Teminatlı tahvil alımları parasal genişlemenin Avrupa’da uygulanması ve AMB’nin bilanço tablosunun yükselmesi bakımından olumlu. Politik açıdan, bu satın alımların gerçekleştirilmesi hükümet tahvili alınmasından çok daha kolay” dedi.

Bundesbank yönetim kurulu üyesi Joachim Nagel dün Münih’te yaptığı konuşmada AMB planının önemini küçümsedi. Nagel, bu para politikasının ekonomilerini daha sabit bir zemine taşımaları için hükümetlere yalnızca zaman satın alacağını söyledi.