Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Politika yapıcılar inkâr etse de, yatırımcılar halen hisse senetleri ve diğer risk varlıkları gerilediğinde yetkililerin kayıpların sınırlanması için tansiyonu düşürücü açıklamaları ve ekonomik teşviki gündeme getireceğini kabul ediyor.

Satım opsiyonu yatırımcıya varlıklarını sabit bir fiyattan satma imkanı tanıdığı için teoriye göre merkez bankaları nihayetinde ekonomilerin de etkilenmesini önlemek için varlık piyasalarındaki düşüşlerin sınırlı olmasını temin etmek adına bir taban sağlamalı.

Piyasalar geçtiğimiz hafta çalkalanırken, St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve İngiltere Merkez Bankası baş ekonomisti Andrew Haldane bahsedilen görevi ifa ettiler. Bullard Fed’in tahvil alımı programını bir süre daha uzatmayı değerlendirmesini belirtirken, Haldane 3 ay öncesine göre İngiltere’de faiz artışı için oy kullanma ihtimalinin daha düşük olduğunu söyledi.

Londra’da bulunan Hans Redeker önderliğindeki Morgan Stanley kur stratejistleri dün yayımlanan bir raporda “Bu demeçler piyasalarda, merkez bankalarının satım opsiyonuna halen sahip oldukları izlenimini verdi” cümlesi yer aldı.

Citigroup Inc küresel kredi biriminin başındaki Matt King ve iş arkadaşları merkez bankalarının piyasaların gerilemesini önlemek için sağlaması gereken likidite miktarını belirledi.

Buna göre; teşvik olmadığı takdirde hisse senetlerinde her çeyrekte yüzde 10'luk düşüş görüleceği hesaplandığında, merkez bankalarının satış dalgasını önlemek için her çeyrekte 200 milyar dolar gerekiyor.