Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uzmanlar özellikle Avrupa’da örnek olarak gösterilen İngiltere’nin ekonomik toparlanması yavaşlama dönemine girebileceğini belirtiyor.

Verilere bakıldığında İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Carney bu hafta göreve geldiğinden bu yana beşinci aralıksız büyüme çeyreğini kaydedecek gibi gözüküyor. Ancak ekonomistler toparlanmanın ivmesinin yavaşladığını düşünüyor. Aralarında Goldman Sachs’ın da bulunduğu 36 uzmanın çoğu üçüncü çeyrekte gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinin yüzde 0.7’ye gerileyeceğini tahmin ediyor.

Yatırımcılar küresel düzeydeki yavaşlama işaretlerine ve piyasalardaki gerilemeleri günah keçisi ilan etse de, Bank of America JPMorgan Chase ve Societe Generale geçen hafta faiz tahminlerini aşağı çekti. BOE baş ekonomisti Andy Haldane geçen hafta faiz oranlarını artırmadan önce bir süre daha beklenmesi tavsiyesinde bulunmuştu. Bu durum büyük olasılıkla BOE Para Politikası Komitesi’nin acil durum politikalarını sürdürmesine yol açacak gibi gözüküyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistleri yüzde 72’si faizlerin sabit tutulacağını öngördü.

Öte yandan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne da borçlanma hedefini aşma tehlikesiyle karşı karşıya. Britanya’nın bütçe açığının mali yılın ilk atı ayında artması bu ihtimali artırıyor.

Ulusal İstatistik Kurumu’na göre kamu bankaları hariç net borçlanma Nisan ve Eylül arasında 58 milyar sterlin (94 milyar dolar) oldu. Bu rakam geçen sene aynı dönemde ise 52.6 milyar sterlindi. Eylül ayındaki açık Bloomberg anketindeki tahmin olan 10.1 milyar sterlini aşarak 11.8 milyar sterlin oldu.