Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), dünyanın en büyük petrol tüketici ABD’de akaryakıt stoklarının 2 yılın en düşük seviyesine düştüğünü göstermesi beklenen verinin açıklanması öncesinde doların üzerinde tutunuyor. Brent petrolü Londra durağan seyrediyor.

Aralık vadeli petrol kontratları, dün yüzde 0.7 yükselmesinin ardından bugün New York’ta yatay bir seyir izliyor. EIA’nın bugün açıklayacağı veri öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler ABD’de akaryakıt 1.45 milyon varil gerileyerek 204.2 milyon varil olacağı tahmininde bulunuyor. Analist beklentileri gerçekleşirse stoklar Kasım 2012’den bu yana en düşük seviyeye inmiş olacak.

Petrol, BNP Paribas SA ve Bank of America Corp.’un da içine dahil olduğu bazı bankaların, OPEC’in üretimi düşüreceği ihtimalini de hesaba katarak, petroldeki gerilemenin sona erdiği tahmininde bulunması ile ayı piyasasından toparlanıyor. ABD ise 30 yıla yakın bir sürenin en büyük miktardaki petrol üretimini gerçekleştiriyor.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırımcısı Jonathan Barratt, “Piyasa güçleniyor. Ancak OPEC’in petrol üretimi hedefi ile ilgili fikir birliğinde olmaması potansiyeli bulunuyor” dedi.

Aralık vadeli WTI petrol kontratı Nymex elektronik işlemlerde 5 sent yükselerek Sydney saati ile 14:07’de varil başına 82.54 dolardan işlem gördü. Kasım vadeli kontratın vadesi dün 10 sent artış ile 82.81 dolar olmasının ardından doldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 37 aşağısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 16 geriledi.

Aralık vadeli Brent petrolü konratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 3 sent yükseliş ile varil başına 86.25 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark dün 3.73 dolar iken, bugün 3.70 dolar seviyesinde.