Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere merkez bankası Bank of England (BOE) yetkilileri üst üste üçüncü ayda da faiz oranlarının artırımı konusunda fikir ayrılığı yaşarken, çoğunluk Euro Bölgesi ekonomisinde bir gerilemeye yönelik risklerin arttığı görüşünde birleşti.

BOE'nin 7-8 Ekim tarihinde gerçekleştirilen Para Politikası Komitesi toplantısının tutanakları bugün yayımlanırken, tutanaklara göre Martin Weale ve Ian McCafferty faiz oranlarının 25 baz puan artırılmasını önerdi. Dokuz üyesi bulunan komitenin geri kalan yedi üyesi ise politika faizinin Mart 2009'dan bu yana devam edilen rekor düşük seviye olan yüzde 0.5'te bırakılması konusunda oy kullandı.

Yetkililer küresel ekonomiye yönelik karamsarlığın arttığı ve Euro Bölgesi'ndeki ivme kaybını ortaya koyan kanıtlar bulunduğunu söylerken, Başkan Mar Carney'in de aralarında bulunduğu Komite'nin çoğunluk üyeleri İngiltere'nin genişlemesine yönelik orta vadeli risklerin arttığı görüşünde. Buna karşın, Weale ve McCafferty, ekonominin dış etkenlerden şu ana kadar çok da fazla etkilenmediği yönünde görüş bildirdiler.

Tutanaklarda, "Ekonomi bazı olumsuzlukları giderebilecek kadar yeterli hızda büyürken, büyüme hızının yavaşlamaya başladığına yönelik bazı sinyaller de mevcut" ifadeleri yer aldı. Tutanaklarda ayrıca "Konut piyasası, konut fiyatlarındaki artışın daha istikrarlı bir hızda yavaşlaması ile soğuma eğilimi gösteriyor" denildi.

Sterlin tutanakların yayımlanması sonrasında dolar karşısındaki düşüşü genişletirken, Londra saati ile 09:33'te yüzde 0.4 aşağıda 1.6044 dolardan işlem gördü.