Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed, bankaların üst düzey yöneticilerine karşı yaptığı düzenleme tehditlerinin arkasını getirmek için kurumların ayrılması talimatı vermek hariç önemli yetkilere sahip.

New York'taki CLSA Ltd. analisti Mike Mayo "Fed hafife alınmaması gereken kozlara sahip. Bunların başında bankaların hissedarlara sermaye geri ödemesi yapmasını onaylama veya reddetme yetkisi geliyor" dedi.

Mayo ve Washington merkezli araştırma firması Financial Analytics yöneticisi Shaw Petrou, Fed'in finansal sistemin güvenliğini temin için farklı yetkileri olduğunun da altını çiziyor.

New York Fed Başkanı Wiliam C. Dudley ve Fed Guvernörü Daniel Tarullo, Wall Street bankacılarına 2008'den bu yana 100 milyar dolarlık ceza ile karşı karşıya bırakan bir geleneği değiştiremedikleri için sitem etmişlerdi.

Dudley uygunsuz davranışların  devam etmesi halinde büyük bankaların ciddi anlamda küçüleceği ve basitleştirileceği noktalarında uyarılar yapmış ve aşırı risk alımının önüne geçmek için yöneticilere sağlanan karşılıkların yöntemini değiştirmeyi teklif etmişti.