Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:58'de güncellendi)

Çin'den Avrupa'ya ekonomielerin güçlendiğine dair verilerin gelmesi ve beklenenden iyi gelen kar rakamlarının ardından ABD hisse senetleri ve dolar yükselirken, ABD Hazine tahvilleri geriledi.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 14:37'de yüzde 1.7 yükseldi. Dow Jones endeksi yüzde 1.8 yükselişle 2014 zararını sildi. Caterpillar Inc. hisseleri beklentinin üstündeki kar rakamının ardından yüzde 5.4 prim yaptı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizleri 7 baz puan yükselerek yüzde 2.29 oldu. Japon yeni dolar karşısında düşüşünü altıncı güne taşıdı. Bakır fiyatları yüzde 0.7 yükseldi. Konuya vakıf bir kaynağın Suudi Arabistan'ın Eylül'de arzı azalttığını aktarmasının ardından ham petrol fiyatları yüzde 1.9 arttı.

ABD'de işsizlik başvuruları 18 Ekim'de sona eren haftada 283.000 ile beklentinin üstünde geldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 281.000 olmuştu. Haftalık veriye göre daha az volatil olan 4 haftalık işsizlik başvurusu ortalaması ise 281.000 ile Mayıs 2000'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Euro Bölgesi'nde imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Ekim ayında, önceki seviyesi olan 50.3'ten 50.7'ye yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 49.9 seviyesine inmesi bekleniyordu. Çin'de ise imalat sanayi PMI verisi beklenmedik bir şekilde yükseldi. ABD'de bugün imalat sanayi göstergesi ve işsizlik başvuruları verileri açıklanacak. Öte yandan, General Motors Co., Caterpillar Inc., Amazon.com Inc. ve Microsoft Corp. karlarını açıklayacak.

Londra'da Barclays Plc'nin refah yönetim biriminde hisse senedi strateji müdürü William Hobbs, "Küresel ekonomik tablo konusunda aslında oldukça olumluyuz," dedi ve "ABD ekonomisi daha hızlı büyüme kapasitesine sahip ve nihayetinde, dünyanın diğer kısmı da buna katılacak. Avrupa yavaş iyileşme göstermeye devam edecek ve hiçbir şey yoğun bir şekilde değişmiş değil" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx europe 600 Endeksi bugün yüzde 0.1'den az bir artış gösterdi ve işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 30 günlük ortalamasının yüzde 35 üzerindeydi. Emtia üreticilerinde görülen düşüşler, bankalar ve ilaç üreticilerinde gelen alımlar ile telafi edildi.

(21:58'de güncellendi)