Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alüminyum, Euro Bölgesi sanayi üretiminin 15 aydan bu yana ilk kez daralma göstermesine yönelik beklentiler ile ve Çin’de imalat PMI’ının tahminleri aşmasının ardından 5 günden bu yana ilk kez geriledi.

Alüminyum, dün 16 Eylül’den bu yana en yüksek seviyedem kapanış yapmasının ardından Londra’da yüzde 0.7 kadar geriledi. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’in hazırladığı Çin Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ekim ayında 50.4 olarak kaydedildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentileri verinin 50.2 olarak geleceği yönündeydi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor. Euro Bölgesi sanayi üretiminin bu ay 49.9’a gerilemesi bekleniyor.

Tokyo’daki Fujitomi Co. analistlerinden Kazuhiko Saito, “İnsanlar Avrupa’daki yavaşlamadan daha çok endişeliler ve bu yüzden Çin’in tahminleri aşan imalat PMI’ı gölgede kalıyor. Yatırımcılar bugün açıklanacak Avrupa verisine odaklanacak” dedi.

3 ay vadeli alüminyum kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) 14 dolar gerileyerek Tokyo saati ile 11:11’de ton başına 1,998 dolar oldu. Çinko dün yüzde 2.2 yükselmesinin ardından yüzde 0.3 düşerek ton başına 2,253.25 dolardan işlem gördü.

Bakı Londra’da yüzde 0.4 yükseliş ile ton başına 6,655 dolardan alıcı buldu. Aralık vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.1 artış ile pound başına 3.0215 dolar oldu. Aynı ay vadeli kontrat Şanghay’da yatay bir seyirle ton başına 47,120 yuana (7,701 dolar) geldi.

LME’de kurşun gerilerken nikel yatay bir seyir izledi. Kalay işlem görmedi.