Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında politika faizini değiştirmediğini açıkladı. Bir hafta vadeli repo ihale faizi yüzde 8.25'te sabit bırakıldı.

TCMB ayrıca faiz koridorunda da bir değişiklik yapmadı. Faiz koridorunun üst sınırı olan gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 11.25'te ve alt sınır olan gecelik borçlanma faizi ise yüzde 7.50'de korundu.

PPK kararlarına göre ayrıca, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16:00-17:00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 12.75 olarak değiştirilmedi.

TCMB'den yapılan açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtilirken, zayıflayan küresel talebe rağmen ihracatın dengeli büyümeyi desteklemeye devam ettiği ifade edildi.

"Yılın başında alınan makroihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkileri gözlenmektedir. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ise enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir" denilen raporda, bununla  birlikte başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatlarının önümüzdeki yıl için enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyeceği değerlendirmesi yapıldı.

Raporda ayrıca, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurların yakından izleneceği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasında sıkı duruşun sürdürüleceği belirtildi.

"Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır" ifadelerinin de yer aldığı raporda, toplantı tutanaklarının beş iş günü içinde yayımlanacağı hatırlatıldı.