Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Tesco stratejik bir açmazda kalmaya devam ediyor. Hissedarların en büyük endişesi de muhasebe skandalında ziyade bu durum olacağa benziyor.

Guardian'ın haberine göre yeni CEO Dave Lewis bu durumdan çıkış stratejisini açıklarken ucu açık ve genel ifadeler kullandı. Lewis "Şirketin yönü dinamik, yenilikçi ve müşterilerin ihtiyaçlarına cevap veren kelimeleri ile özetlenebilir" dedi. Ancak bunun ne anlama geldiği belli değil. Tüm bu 'suya sabuna dokunmayan' kelimeler bir önceki CEO Philip Clarke tarafından da telaffuz edilebilirdi.

Lewis göreve geleli 50'den fazla gün oldu ve bu süre içerisinde sağlam bir çıkış yolunun ortaya çıkması mümkün değildi. Ancak Lewis de Tesco'nun görkemli tarihine atıf yapmanın dışında köklü değişiklik sinyali vermedi. Yenilikçi yavaş ve kademeli anlamlarına gelebilir.

HSBC'den David McCarthy "Tesco'nun sorunları 'tüketiciyle olan duygusal bağın kaybolması' olarak özetlenebilir. Bu da Tesco'nun harcamalarda zirveye çıkarak ve piyasa lideri gibi davranarak yeniden yapılandırılmasını gerekli kılıyor. Bunun için de sermaye ve zamana ihtiyaç var" yorumlarını yaptı.

Ancak hissedarlar için 'ucuz' anlamına gelmeyeceği kesin. Lewis'in önceliklerinden ikincisi bilançonun korunması ve güçlendirilmesiydi. Tüm finansal göstergelerin yanlış yöne gitmesi telif sorununa kapı aralıyor. Nakit çıkışı ilk yarıda 700 milyon sterlinden 1 milyar sterline çıkarak, işlem karındaki yüzde 41'lik çakılmayı gözler önüne serdi. Net borç ise yıllık bazda 500 milyon sterlin artarak 7.5 milyar sterline çıktı. Emeklilik fonundaki açık Şubat'tan bu yana da 2.6 milyar sterlinden 3.4 milyar sterline çıktı.