Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği liderleri bugün Rusya ve Ukrayna arasındaki doğal gaz krizinin gözler önüne serdiği enerji kaynaklarının güvenliği ve emisyonu azaltma konuları ile ilgili ateşli tartışmalarla karşı karşıya kalacak.  

28 devlet başkanının karşılaşacağı en önemli engel daha ucuz ve güvenli enerji temin ederken çevreyi korumayı da ihmal etmeyecek bir strateji noktasındaki fikir ayrılıklarını gidermek olacak. Brüksel’de düzenlenecek iki günlük zirvenin gündeminde Avrupa ekonomisi ve Ebola virüsünün yayılmasını önlemek için alınacak önlemler de olacak.

Portekiz, Polonya, İspanya, Fransa ve Birleşik Krallık’ın da aralarında bulunduğu ülkeler liderlerin çözmesi gereken meselelerin arasında karbondioksit emisyonunun azaltılması noktasındaki yükün paylaşılması, enerji hedeflerinin doğası ve elektrik ile doğal gazı birbirine bağlayacak planlar olacağını ifade ettiler.

Fransa Enerji Bakanı Segolene Royale Paris’te yaptığı konuşmada “Bazı ülkelerin enerji sorunları olduğu ve madenlerin yeniden açıldığı bir durumda uzlaşmaya varmak kolay olmayacak. Ancak anlaşma sağlamak için gerekli olan erdem, dirayet ve sorumluluk duygusuna sahip olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

Bloomberg News’ün ulaştığı belgelere göre  AB liderleri sera gazlarında 2030 itibariyle 1990 seviyelerine göre yüzde 40’lık bir kesinti hedefini desteklemeyi planlıyor. Bu da 2020 için belirlenen yüzde 20’lik kesinti hedefini artırmak anlamına gelecek.