Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:35'te güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların dikkatlerini, Fed'in borçlanma maliyetlerini artırmayı geciktirebileceği beklentileri yerine ABD ekonomisinin iyileşmekte olduğuna ilişkin işaretlere çevirmesi ile birlikte, bir haftanın en düşük seviyesinden yükseldi.

Altın, Fed'in denizaşırı ekonomilerdeki yavaşlamanın ABD ekonomisi için risk teşkil edebileceğini kaydetmesinin ardından, 6 Ekim'de gördüğü bu yılın en düşük seviyesinden sıçrama yaptı. Traderlar, politika yapıcıların ABD faizlerini ne zaman yükselteceğine ilişkin beklentilerini ileriye attılar. Metal geçen yıl, Fed'in varlık alımlarını azaltacağı beklentileri ile yüzde 28 değer kaybetmişti.

ABD'de işsizlik başvurularının dört haftalık ortalaması 2000 yılının Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesini görürken, ekonominin durumunu ölçen Bloomberg Tüketici Konforu endeksi geçen hafta yükseldi. Dolar dün iki haftanın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından fazla değişmezken, küresel hisse senetleri dün yüzde 0.6 yükseldi.

HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, bugünkü raporunda, "ABD faizlerinin önceki beklentilerden daha uzun bir süre düşük tutulması altın için olumlu olacak, ancak daha fazla risk iştahı ve düşük enflasyon muhtemelen altının kısa vadede zayıf kalmasına neden olacak" dedi ve "Altın, ABD verilerinin ardından küresel hisse senetlerindeki ralli ve dolardaki güçlenmenin baskısı altındaydı," şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek, New York saati ile 07:36'da, ons başına 1,232.90 dolara çıktı. Fiyatlar dün 1,226.30 dolar ile 15 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördü ve bu hafta yüzde 0.5 geriledi. Spot altın fazla değişmeyerek ons başına 1,232.73 dolarda kaldı.

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 16 altındaydı.

Avrupa hisse senetleri dün, iki ayın en yüksek seviyesine eriştikten sonra düştü. Batı Afrika'da bir yardım faaliyetine katıldıktan sonra New York'a dönen bir doktorun Ebola virüsü kaptığı kaydedildi. Öte yandan, Mali, Ebola'nın gördüldüğünü rapor eden altınca Afrika ülkesi oldu. Virüs Batı Afrika'da yaklaşık 10,000 kişiye bulaştı ve bunların yarısının ölümüne neden oldu.

Aralık vadeli gümüş New York'ta yüzde 0.4 yükselerek ons başına 17.235 dolara çıktı. Ocakvadeli platin yüzde 0.2 yükselişle ons başına 1,257 dolara ulaştı. Aralık vadeli palladyum yüzde 0.7 değer kazanarak ons başına 785 dolara çıktı. Kontrat bu hafta yüzde 3.7 yükseldi.

(15:35'te güncellendi)