Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Başbakanı David Cameron Hollandalı mevkidaşı Mark Rutte ile Avrupa Birliği’nin (AB) bütçesine yükseltilmiş katkı sağlanması çağrısına karşı çıkmak konusunda fikir birliği sağladı. İngiltere ve Hollanda’nın söz konusu çıkışı, AB’nin önceden üzerinde anlaşılmış olan düzenlenmiş fonlama formülünü zora sokuyor.

Müzakerelerin gizli olması nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir İngiliz hükümeti yetkilisinin verdiği bilgilere göre Cameron, İngiltere’nin görece güçlü ekonomisi dolayısıyla Brüksel’e vardığında Avrupa Birliği bütçesine ekstra 2.1 milyar euro (2.7 milyar dolar) ödeme yapılması talebi ile karşılaştı. Aynı yetkili Cameron’un AB talebine karşı destek bulmak için dün Rutte ile görüştüğünü ifade etti. Hollanda ANP online gazetesinin haberine göre Rutte’nin hükümetinden AB bütçesine ek olarak 642 milyon euro katkı sağlaması istendi.

ANP haberinde Rutte ile yapılan ropörtajdan alıntı yapılarak, “AB’nin talebi tatsız bir sürpriz oldu ve beraberinde pek çok soruyu akla getiriyor” ifadesi kullanıldı. Rutte konuya ilişkin hukuki olanlar dahil tüm yönlerin araştırılacağı söyledi. Rutte, “Ancak sonuçları şimdiden peşinen yargıda bulunmak için çok erken” dedi. İki liderin gerçekleştirdiği görüşme bugün sonlanıyor.