Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği’nin beklenmedik bir şekilde Britanya’nın bütçeye 2.1 milyar euro ek yardım yapmasını istemesi herkesi şaşırtmış gibi gözükse de, istatistikçiler nedeni biliyor. Financial Times’ın haberine göre bu durumun başlıca sebebi Britanya ekonomisinin diğer üye ülkelere göre çok daha iyi durumda olması gibi gözükse de, bu bütün meseleyi özetlemeye yetmiyor. Ancak Avrupa Komisyonu’nun bu teknik meseleyi  açıklama konusunda yetersiz kalması siyasi bir krize yol açtı. İşte 5 maddede bu krizin asıl nedeni:

1. Britanya ekonomisinin yeni hesaplamalar sonucunda sanıldığından daha iyi durumda olduğunun ortaya çıkması

Britanya sistematik bir şekilde AB maliyesine çok az yardım yapıyordu. Bunun nedeni ise ülkenin önceki gayrisafi milli gelir tahminlerinin çok düşük olmasıydı. Ancak Britanya Avrupa’nın istatistik kurumu Eurostat ile ekonomisini daha düzgün bir şekilde değerlendirmek noktasında anlaşınca, ülkenin önceleri düşünülenden daha ‘zengin’ olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle de Birleşik Krallık 2002-2013 yılları arasındaki eksik ödemelerinin faturası ile karşılaştı.

2. Britanya’nın açık ara en büyük borçlu olmasının nedeni 'yanlış hesaplama'

Britanya bu faturayla karşılaşmadan önce de gayrisafi milli gelirinin AB standartları ile uygun olarak hesaplanması için revizyona gitmişti. Ancak bu durumun asıl nedeni ülkenin milli gelirindeki revizyonun diğer üyelerle karşılaştırıldığında çok daha fazla artmış olmasıydı. Yani Britanya’nın bu denli kabarık bir faturayla karşılaşmasının asıl sebebi ekonomisinin çok daha iyi durumda olması değil, yıllarca yaptığı eksik ödemeler.

3. Yeni hesaplamaların en çok yarar sağladığı ülke Fransa olurken, Britanya en ağır bedeli ödemekle karşı karşıya

9 AB üyesi ülke bir sefere mahsus faturalarla karşılaştı. Britanya bunların arasında en kabarık faturayı ödemek zorunda kalan ülke ancak yalnız değil. Hollanda 642 milyon euro, İtalya 340 milyon euro, ekonomileri güçlükle kurtarılan ülkelerden Yunanistan 89 milyon ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de 42 milyon euro borç ödemek zorunda kaldı. Önceki ödemelerinin fazla olması sayesinde Avrupa Komisyonu’nun geri ödeme yapacağı ülkelerin başında ise 1 milyar euroya yakın bir meblağ alacak olan Fransa geliyor. Almanya 779 milyon euro, Polonya 316 milyon euro, Finlandiya ise 180 milyon euro alacak.

4. Bitanyalı yetkililer düzenlemelerin eski dönem borçlarını artıracağının farkındaydı

Başbakan Cameron ve Britanya bu sonuç nedeniyle çok sinirlenmiş olsa da, Komisyon yetkilileri yalnızca yasaları uyguladıklarını belirtiyor. Öte yandan yeni hesaplamaların eski dönemleri kapsaması konusunda bazı ihtilaflar varmış gibi gözüküyor. Ancak Britanya Ulusal İstatistik Kurumu’ndaki yetkililer bu hesaplamaların eski dönem borçlarını daha kabarık hale getireceğinin farkındaydı.

5. Britanya ve Hollanda gibi ülkelerin eli kolu tam anlamıyla bağlı olmayabilir

AB bütçesine yapılacak yardımları hesaplama sistemi tartışmaya açık değil. Ancak Komisyon’un çıkardığı faturaya itiraz eden ülkelerin bazı diplomatik seçenekleri olabilir. Bu seçenekler Avrupa Parlamentosu’nun onayı ve üye ülkelerinin ağırlıklı çoğunluğundan geçiyor. Cameron bu yolu tıkayan azınlıktaki ülkeleri ikna edebilirse faturada bazı revizyonlara gidilmesi sağlayabilir.