Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukraynalılar ülkelerindeki Rus yanlısı ayrılıkçıların silahlı isyanı ve Vladimir Putin’in Kırım’ı ilhakı tarafından şekillenen genel seçimler için sandık başına gidiyor.

Seçim sandıkları yerel saat ile sabah 08’de açılırken, akşam 8’de oy verme işlemi sona erecek ve sonuçlar gelmeye başlayacak. Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun Başbakan Arseniy Yatsenyuk önderliğindeki Halk Cephesi anketlerde yüzde 40 ile önde gözüküyor. Devrik lider Viktor Yanukoviç’in partisi ise seçimlere katılmıyor. Poroşenko’nun hedefinin diğer Avrupa yanlısı partilerle bir koalisyon kurmak olduğu belirtiliyor.

Kiev merkezli Razumkov Ekonomik ve Siyasi Çalışmalar Merkezi analisti Yuriy Yakymenko “Poroşenko’nun partisi önderliğindeki ittifakın sağlam bir çoğunluk elde etme ihtimali yüksek. İttifakın üyeleri Ukrayna’nın AB üyeliği hedefi arkasında birleşecektir” yorumlarını yaptı.

Erken seçimle birlikte Rusya’nın desteklediği Yanukoviç döneminde seçilen parlamento da tamamen dağılmış olacak. Poroşenko dünyanın en kötü performans gösteren para biriminin toparlamayı, 5 yılın en derin resesyonunu sonlandırmayı ve savaşı bitirmeyi hedefliyor. Ukrayna’daki kriz ülkeyi AB yanlısı bir eksene yerleştirirken aynı zamanda Rusya ile Soğuk Savaş’taki düşmanları arasındaki gerilimin yeniden tırmanmasına neden oldu.