Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilyalılar bugün yapılacak Devlet Başkanlığı Seçimi’nde İşçi Partisi iktidarında elde ettiği sosyal kazanımları korumak istediğini söyleyen hali hazırdaki Başkan Rousseff ile hükümetin ekonomiyi resesyona sürüklediğini savunan Aecio Neves arasında bir seçim yapacak.

Brezilya’da yerel saat ile 08’de başlayan seçimlerde yaklaşık 143 milyon kayıtlı seçmen oy kullanabilecek. Oy verme işlemi ülkedeki üç saat dilimine göre de 17’de sona erecek. Dün açıklanan anketler iki adayı çok yakın gösterirken, her iki adayın da önde olduğu anketler de mevcut.

Muhalefetin adayı Neves harcamalarda kesinti yaparak özel yatırımcıyı çekecek yavaş enflasyon gibi vaatlerde bulunurken, daha önce başarıyla uygulanan yoksullara nakit transferi ve düşük maliyetli konut gibi sosyal yardım projelerini de sürdüreceğini açıkladı. Ekonomi 2009’dan bu yana ilk kez bu yıl resesyona girmiş olsa da, Rousseff rakibi Neves’in politikalarının rekor düşük seviyelerdeki işsizliği ve 35 milyon insanı yoksulluktan kurtaran projeleri tehdit edeceğini iddia ediyor.

Washington’daki Woodrow Wilson International Center for Scholars’daki Brezilya Enstitüsü’nün başkanı Paulo Sotero “Brezilya’nın tüketici merkezli harcama modeli miadını doldurdu ve kaliteli kamu hizmeti ve yatırım odaklı yeni bir modelle değiştirilmesi gerekiyor. Ancak şimdiki modelden fayda sağlayan milyonlar değişimin bu durumu tehlikeye atabileceğini düşünüyor” dedi.

5 Ekim’de düzenlenen seçimlerin ilk turunda yüzde 22 oy alarak ikinci tura kalamayan çevreci aday Marina Silva 12 Ekim’de Neves’i destekleyeceğini açıklamıştı. İlk turda Rousseff yüzde 41, Neves ise yüzde 33 oy almayı başarmıştı.

Brezilya resesyonda ve yıllık enflasyon hedeflerin tavan seviyesini dahi aşmış durumda. Genişleyen bir bütçe açığı ülkenin ‘yatırım yapılabilir’ olan kredi notunu da tehdit ederken, iş dünyası güveninin 5 yılın en düşük seviyelerinde seyretmesi yatırımları BRICS  ülkeleri arasında en düşük seviyeye indirdi. Brezilya reali ise, Ağustos sonundan bu yana dolar karşısında yüzde 11 değer kaybı yaşadı. Bu da Brezilya para birimini 31 önemli kur arasında rublenin ardından en kötü ikinci yapıyor.