Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya piyasaları dünkü seçimden önceki son günlerde oldukça inişli çıkışlı bir tablo ortaya koyuyordu.
Dilma Rousseff galibiyetini ilan ettiğine göre, UBS AG, Banco Itau BBA SA, HSBC Holdings Plc ve Loomis Sayles& Co aracılığıyla devlet başkanının ikinci döneminde para kazanmanın yollarına dair birkaç ipucu verebiliriz. Rousseff'in ilk döneminde ülke tahvil, hisse senedi ve para birimi açılarından diğer gelişen piyasaların altına kaldığı için kar etmek oldukça zordu.

1. Real

Ben Laidler'ın da aralarında bulunduğu HSBC stratejistlerinin kaleme aldığı 22 Ekim tarihli raporda Rousseff'in hatrı sayılır bir politika değişikliğine gitmemesi halinde realin 2015 sonu itibariyle dolar karşısında 2.73'e kadar gerileyeceği tahmini yer alıyor. Real şu anda dolar karşısında 2.4739 seviyesinde bulunuyor. UBS ise kurun seçim sonrası 2.7 seviyesine gerilemesini öngörüyor. Loomis Sayles stratejisti Bianca Taylor bu hafta itibariyle 2.6 düzeyinin görüleceğini ifade ediyor. Icap do Brasil Ctvm Döviz biriminin başındaki Italo Abucater ise realin 2014'ü yüzde 2.7 seviyesinde tamamlayacağını söyledi.

2. Ibovespa

UBS stratejisti Geoff Dennis hisse senetlerinin bugün Sao Paulo'da gerileyerek Ibovespa endeksini yüzde 8 aşağı çekerek 48.000 düzeyine indireceğini ifade etti. Brezilya hisse senetlerinde bir ETF olan Next Funds Ibovespa Linked seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra bugün Tokyo'da yüzde 8.4 geriledi. Dennis UBS'nin Ibovespa'nın 45.000'e daha fazla yaklaşması halinde yatırımcılara 'al' tavsiyesinde bulunacaklarını belirtti. Leme Investimentos portföy yöneticisi Joao Pedro Brugger ise endeksin bugün yüzde 10 aşağı inebileceğini vurguladı.

3. İhracatçılar

UBS'ye göre Brezilya'nın en büyük gıda şirketi BRF SA ve otomotiv yedek parça üreticisi Mahle-Metal Leve SA hisseleri, ürünlerini yurt dışında daha ucuz hale getiren realdeki düşüşten faydalanacak. UBS, satışlarının yüzde 40'ını yurt dışında yapan ve hali hazırda 27 reallik hedef fiyatıyla geçen haftaki kapanış fiyatından yüzde 23 yukarıda olan Metal Leve için al tavsiyesini sabit tutuyor. Banka gelirinin yüzde 44'ünü ülke dışından elde eden BRF için de al tavsiyesinde bulunuyor. Hisselerin yüzde 27 değer kazanabileceği belirtiliyor.

4. Dolar cinsindeki şirket ve devlet tahvilleri

Loomis Sayles'ten Taylor Rousseff'in galibiyetini 'Brezilya için oldukça negatif' olduğunu belirtirken, bu durumun tahvil yatırımcıları tarafından tam anlamıyla fiyatlanmadığını ifade etti. Andbanc Brokerage sabit gelir biriminin başındaki Carlos Gribel'e göre Banco Bradesco SA ve Itau Unibanco Holding SA tahvilleri satış dalgasından etkilenmeyebilir. Gribel ayrıca bu tahvillerin devlet elindeki şirketlerin tahvillerinden daha iyi performans göstereceği tahmininde bulundu.

5. Yerel devlet tahvilleri

SulAmerica Investimentos CEO'su Marcelo Mello, yatırımcıların merkez bankasının önümüzdeki yıl yapacağı faiz artışlarından fazlasını tahmin edebileceklerini, bunun da sabit faiz tahvillerinin cazibesini şimdiki seviyelerle daha fazla artıracağını tahmin ediyor.