Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Raymond Odierno, Ebola ile mücadelede Batı Afrika'da görev yapmış personelin "21 gün kontrollü gözetim altında tutulması" emri verdi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Odierno'nun, Batı Afrika'da ölümcül Ebola virüsüyle mücadele kapsamında o bölgede bulunan askeri personelin "21 gün kontrollü gözetim altında tutulması" emri verdiği kaydedildi.

Açıklamada, Odierno'nun askerlerin, ailelerinin ve toplumlarının güvende olmalarını sağlamak için tedbir amaçlı, sağlıklarını korumaya dönük gerekli adımlar çerçevesinde böyle bir talimat verdiği belirtildi.

ABD, ölümcül virüsle mücadelede lojistik ve insani yardımda bulunması, sağlık üniteleri inşa edilmesine yardımcı olması için yaklaşık 4 bin askeri personelini Batı Afrika'ya gönderme taahhüdünde bulunmuştu. Pentagon verilerine göre, yaklaşık 700 askeri personel Batı Afrika konuşlanmış bulunurken, bunların 600'ü Liberya'da, geri kalanı ise Senegal'de tutuluyor.

Batı Afrika'ya yaptıkları Ebola yardımı görevinden döndüğü belirtilen ABD Ordusu Afrika Komutanı Tümgeneral Darryl Williams ve 10 askerin, dün, İtalya'nın Vicenza kentindeki ABD askeri tesisinde 21 gün Ebola gözetimi altında kalacağı açıklanmıştı. Tümgeneral Williams ve ekibi, Ebola nedeniyle ABD'nin Batı Afrika'ya yapacağı askeri yardımın sağlanması konusunda çalışmalarda bulunmak amacıyla gerçekleştirdikleri 30 günlük Batı Afrika'ya ziyaretini hafta sonu tamamlayarak İtalya'daki birimlerine dönmüştü.

MSF'ten "bilimsel değil ve örnek oluşturur" uyarısı

Zorunlu karantina uygulamasının gönüllü olarak bölgeye gidecek sağlık görevlilerini etkilemesi bekleniyor. Bu karara tepki gösteren Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) kararın bilimsel temeli olmadığını savundu.

MSF ABD İcra Direktörü Sophie Delaunay, yaptığı açıklamada, "Ebola belirtileri göstermeyen sağlık çalışanlarına zorunlu karantina uygulaması bilimsel bir dayanaktan yoksundur ve Ebola'yı yerinde yenme çabalarına zarar verebilir" ifadelerini kullandı.

Karantina yerine bu ülkelerden dönenlerin sağlık durumlarının titiz bir şekilde gözlenmesinin tercih edilebileceğini kaydeden Delaunay, Ebola ile mücadelenin rehberinin panik değil bilim olması gerektiğini dile getirdi.

Mart'tan beri MSF tarafından 700'den fazla uluslararası sağlık görevlisinin Batı Afrika'ya gönderildiğini vurgulayan Delaunay, ABD'de zorunlu karantina önlemi uygulamasının diğer ülkelerde de benzer uygulamalara geçilmesine yol açabileceği uyarısı yaptı.

BM ve Beyaz Saray da uyardı

Zorunlu karantina uygulamasına Batı Afrika ülkelerinde çok sayıda çalışanı görev yapan ve genel merkezi New York'ta yer alan Birleşmiş Milletler'den de tepki geldi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yaptığı açıklamada, Ebola salgını görülen ülkelerden dönenler için birçok ülkede uygulanan kısıtlayıcı önlemlerden dolayı duyduğu kaygıyı bildirmişti.

Bu önlemlerin özellikle Ebola ile ön cephede savaşan sağlık görevlileri için baskı oluşturacağını vurgulayan Ban, "Batı Afrika ülkelerinden dönen sağlık çalışanları kendilerini insanlığa adamış müstesna insanlar. Bu kişiler bilimsel temele dayanmayan sınırlamalara tabi tutulmamalı. Enfeksiyon kapanlar da damgalanmamalı, aksine desteklenmeli" ifadesini kullanmıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest de New York ve New Jersey'deki uygulamalara ilişkin sorular üzerine yaptığı açıklamada, "Bu ülkede Amerikan halkını korumak için hayata geçirilen politikalar, doktorlar ve hemşirelerin Ebola hastalarını tedavi etmek amacıyla Batı Afrika'ya gitmeye gönüllü olmalarını caydırıcı nitelikte olmamalı. Bu tür politikalar, bilimi temel almalı" demişti.

Öte yandan, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da temaslarda bulunmak için Ebola salgını görülen Batı Afrika ülkelerine gitti. Gine ve Sierra Leone'da incelemelerde bulunan, yetkililer ve hastalıktan kurtulanlarla görüşen Power'ın, New York'a dönüşünde 21 günlük karantinaya alınıp alınmayacağı BM'deki diplomatlar arasında tartışma konusu oldu.