Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:44'te güncellendi)

Avrupa ve ABD hisseleri finansallar ile yükselirken, ABD'de Tüketici Güveninin 7 yılın zirvesine çıkmasının ardından Hazine tahvilleri geriledi. Dolar değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 12:10'da yüzde 0.5 yükselirken, Russell 2000 yüzde 1.7 yukarıda seyrediyor. Stoxx Europe 600 yüzde 1 değer kazandı. 10 yıl vadeli ABD tahvil faizleri 2 baz puan yükselerek yüzde 2.28 oldu. Bakır fiyatları yüzde 0.6 arttı. İsveç kronası dolar karşısında 4 yılın en düşük seviyesine gerilerken, Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.3 geriledi.

ABD'de tüketici güveni Ekim ayında 7 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu sıçramada akaryakıt fiyatlarının düşmesinin ve istihdam piyasasının iyileşmesinin etkili olduğunu gösteriyor. ABD'nin 20 şehrindeki konut fiyatları artışı, kredi koşullarının sıkı olması ve gelir artış hızının yerinde sayması ile, Ağustos ayı itibariyle yıllık bazda yavaşladı. ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri Ağustos'un ardından Eylül'de de geriledi. Gerilemeye makine ve bilgisayar talebindeki düşüşün neden olduğu belirtiliyor.

Bloomberg'in düzenlediği ankete katılan ekonomistlere göre, Fed muhtemelen aylık varlık alımlarını sona erdirecek ve politika faizini sıfır seviyesi yakınında tutmaya devam edecek.Avrupa'da bugün açıklanan şirket karları karışık çıktı. UBS AG'nin net karı beklentilerin altında kalırken, Standard Chartered Plc'nin vergi öncesi karı düştü ve Sanofi'nin üçüncü çeyrek karı projeksiyonları aştı. Avrupa hisseleri dün, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'nın bankaların sağlığına ilişkin değerlendirmesinin ötesine bakmaları ile birlikte düştü.

Hong Kong'da Nomura Holdings Inc.'nin bölgesel petrol ve gaz araştırma müdürü Gordon Kwan, "Düşen petrol fiyatları ABD ekonomisini desteklemeye devam edecek," dedi ve "Düşük petrol ithalat maliyeti, yaygın yavaşlama endişelerine karşın, Çin'in enerji yoğun ekonomisi için de bir destek sağlamalı. Genel olarak, petrol fiyatlarındeki düşüşün sürmesi, özellikle merkez bankaları genişlemeci politikalarını sürdürürse, küresel ekonomik toparlanmaya destek sağlayarak 2015'te hızlanmasına yardımcı olmalı" şeklinde görüş bildirdi.

(18:44'te güncellendi)