Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri Ağustos'un ardından Eylül'de de geriledi. Gerilemeye makine ve bilgisayar talebindeki düşüşün neden olduğu belirtiliyor.

Ticaret Bakanlığı'nın Washington'da açıkladığı verilere göre en az 3 yıl dayanması gereken ürünlerin siparişleri Ağustos'taki yüzde 18.3'lük düşüşün ardından Eylül'de de yüzde 1.3 geriledi. Bloomberg anketine katılan 83 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 0.5'lik artış olacağı yönündeydi. Aydan aya fazla oynaklık gösterebilen ulaşım ürünleri dışarıda bırakıldığında yapılan hesaplamada siparişler yüzde 0.2 geriledi.

İstihdamdaki artış hane halkına fayda sağlasa ve borçlarını kapamalarına yardımcı olsa dahi, şirketler yüksek maliyetli yatırımlar yapmadan önce tüketici talebinin arttığına dair istikrarlı işaretler bekliyor. Avrupa ve gelişen ülke piyasalarının yavaşlamasıının yol açacağı ihracattaki azalma gelecek aylarda da siparişlerin de gerilemesine ve Amerikan imalatının yavaşlamasına yol açacaktır.

Massachusetts'teki IHS Global Insights ABD ekonomisti Michael Montgomery "Avrupa'nın sıkıntılı bir durumda olması ihracatı kötü etkiliyor. 1-2 yıl içindeki satış potansiyeli iyi gözükse de harika değil" yorumlarını yaptı.