Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Tüketici Güveni Ekim ayında 7 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu sıçramada akaryakıt fiyatlarının düşmesinin ve istihdam piyasasının iyileşmesinin etkili olduğunu gösteriyor.

New York merkezli araştırma grubu Conference Board'un Tüketici Güven Endeksi 94.5 ile Ekim 2007'den bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, Eylül'deki endeks de daha önceki 86'dan 89'a revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 87 olmuştu.

İstihdam piyasasındaki iyleşme, gerileyen akaryakıt fiyatları ve iş bulma ihtimalindeki artış daha ciddi bir genişlemeye zemin hazırlıyor. Daha yüksek bir maaş artışı ve işsizlik oranında uzun vadede görülecek azalma tüketici güveninin artmasını sağlayabilir. Bu durumda da ekonominin yüzde 70'ini teşkil eden tüketici harcamalarında artış görülecektir.

New York'ta bulunan Bank of Tokyo-Mitsubishi baş finansal ekonomisti Chris Rupkey "Tüketici rüzgarı arkasına almış durumda. Tüketici bu noktada ekonomiyi ileriye götürecek güce de sahip gözüküyor" dedi.