Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasaların Fed kararına verdiği sert tepkinin anlamı açıktı. Bu ay yaşanan volatilitenin Fed'i güvercin bir tavır takınmaya iteceği beklentileri boşa çıkmış oldu.

Fed varlık alım programını bitireceğini doğruladı ve faiz artışını geciktireceğine dair güvercin bir söylem belirlemedi. Böylece hisse senetleri kayıplarını ilerletirken, 10 yıl vadeli Hazine tahvil faizleri günün en yüksek seviyesine çıktı. Dolar ise euro, yen ve diğer önemli kurlar karşısında kazancını artırdı.

Goldman Sachs baş ekonomisti Jan Hatzius "Fed'in açıklamasındaki en önemli değişiklik istihdam piyasasındaki atıl kapasitenin gerilediğine ilişkin vurguydu. Bu açıkça şahin bir değişiklik oldu ve istihdam piyasasında ciddi anlamda ilerleme gördüklerine dair şaşırtıcı bir gelişmeydi" yorumlarında bulundu.

ABD hisse senedi piyasası açıklamadan önce rüzgarı arkasına almıştı. S&P 500 18 Eylül'deki rekorun ardından yüzde 7.4 gerileyerek 15 Ekim'de 6 ayın düşüğünü görmüştü. Endeks dün itibariyle bu gerileme sonrasında yüzde 6.6 toparlanmıştı.