Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

ABD Hazine tahvilleri son üç günde ilk defa yükselirken, Almanya'da enflasyonun beklenmedik şekilde yavaşlaması sonrasında ülke tahvilleri yükseldi. Fed'in tahvil alımını sonlandırmasının ardından ABD hisseleri gerilerken, altın ve petrol değer kaybetti.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi üç baz puan düşerek New York saati ile 10:00'da yüzde 2.29'a geriledi. Aynı vadedeki Almanya tahvilinin faizi ise yedi baz puan geri çekilerek yüzde 0.83 seviyesinde. Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.3 gerilerken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 aşağıda. Dolar euro karşısında yüzde 0.2 güçlendi. Emtia endeksi altın ve petrol fiyatlarındaki düşüş ile üç günlük ralliyi sonlandırdı. Ruble ise rekor düşük seviyeden toparlanıyor.

Almanya'da tüketici fiyatları endeksi Ekim'de beklenmedik şekilde yüzde 0.7'ye yavaşlarken, Eylül'de yüzde 0.8 seviyesindeydi. Açıklanan veri dört yılın en düşüğü yakınında ve Bloomberg nketine katılan ekonomistlerin yüzde 0.9 seviyesindeki tahmin medyanının da altında kaydedildi.

Fed yetkilileri dün sona eren aylık toplantı sonrasında yaptıkları bildiride, bir önceki toplantıdan bu yana "işgücü piyasasındaki kazanç ve düşük işsizlik oranı" gibi etkenlerin parasal genişlemeyi bu ay sonunda bitirmeye imkan sağladığını belirtiler.

ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3.5 büyürken, ikinci çeyrekte yüzde 4.6'lık artış görülmüştü. 2 ve 3. çeyreklerdeki bu üst üste büyüme, 2003 yılının son altı ayından bu yana en iyi altı aylık performans olarak kaydedildi. Bloomberg anketine katılan 87 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 3'lük bir büyümeye işaret ediyordu.

(16:30'da güncellendi)