Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de petrol stoklarının rekor seviyeye ulaştığını gösteren hükümet verisinin ardından 1 haftanın en yüksek seviyesinden geriliyor. Brent petrolü Londra’da düşüş kaydediyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 0.6 kadar geriledi. Petrol stokları, EIA’nın verilerine göre üretimin Ocak 1983’ten bu yana en hızlı şekilde artarak günlük 8.97 milyon varile ulaşmasıyla üst üste 4. haftada da genişleme gösterdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) Genel Sekreteri Abdalla El-Badri, arz ve talebin dengeleneceğini ve OPEC’in bir fiyat savaşını desteklemediğini belirtti.

Seul’da bulunan Woori Investment & Securities Co. emtia analistlerinden Kang Yoo Jin, “Genişleyen stoklarpetrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı yapıyor. Piyasadaki arz fazlasına ilişkin endişeler OPEC’ten üretimin düşürüleceğine dair bir yorum gelmemesi ile hafiflemiyor” dedi.

Aralık vadeli WTI petrol kontratı Nymex elektronik işlemlerde 45 sent kadar düşerek varil başına 81.75 dolar oldu ve Seul saati ile 14:10’da 81.91 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 78 sent yükselerek 82.20 dolar ile 21 Ekim’den bu yana en yüksek seviyeden kapanış yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde31 aşağısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 17 geriledi.

Aralık vadeli Brent petrolü kontartı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 32 sent kadar veya yüzde 0.4 gerileyerek varil başına 86.80 dolardan alıcı buldu. Kontrat dün yüzde 1.3 artış sağladı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark dün 4.92 dolar iken, bugün 5.10 dolar seviyesinde.