Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Fed’in tahvil alım programını sonlandırması ile doların güçlenmesinin ardından dolarla fiyatlanan emtianın altenatif yatırım aracı olarak görünümün azalması ile 4 günden bu yana ilk kez geriledi.

Bakır, dün 6 haftaya yakın bir sürenin en yüksek seviyesinden kapanış yapmasının ardından bugün yüzde 1.2 kadar geriledi. ABD Merkez Bankası Fed, bilançosuna 1.66 trilyon dolar ekleyen varlık alımı programını bitireceğini doğrularken, faiz oranlarının 'kaydadeğer bir süre' daha düşük tutma taahhüdünü de yineledi. Fed Açık Piyasa Komitesi(FOMC) dün Washington'da yaptığı açıklamada "İstihdam piyasasındaki iyileşme, işe alımların ciddi şekilde arması ve işsizliğin azalması ile sürdü" yorumunu yaptı. Dolar endeksi, dün 3 haftadan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından bugün yükselişi 2. güne taşıyor.

Tokyo’da bulunan Fujitomi Co. analistlerinden Kazuhiko Saito, “Fed açıklaması sonrasında doların yükselmesi arz endişelerini şimdilik gölgede bıraktı. Yatırımcılar, Endonezya ve Peru bakır madenlerindeki planlanmış grevleri izliyor olacak” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı, dün 6,815 dolar ile 19 Eylül’den bu yana en güçlü seviyeden kapanış gerçekleştirmesinin ardından Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 1 gerileyerek Hong Kong saati ile 15:21’de ton balına 6,749 dolardan işlem gördü. Aralık vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 1.1 düşerek pound başına 3.0705 dolar olurken, Ocak vadeli bakır kontratı Şanghay’da yüzde 0.5 gerileme ile ton başına 47,510 yuandan (7,769 dolar) alıcı buldu. LME’de işlem gören tüm metallae düşüş kaydetti.