Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Fed’in varlık alım programını sonlandırması ile 2 günlük yükselişi durdurdu. Rusya hisseleri Ağustos ayından bu yana en uzun süreli kazanç dönemnini genişletirken, ruble toparlandı.

Rusya’nın para pirimi üst üste 7 gün gerileyerek rekor düşük seviyeye gerilemesinin ardından dolar karşısında yüzde 2.4 yükseldi. PetroChina Co. yüzde 1.9 gerilerken, BYD Co. kar açıklamasının beklentilerin altında kalması ile Hong Kong’da Mart ayından bu yana en sert düşüşü kaydetti. Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da hisse senetleri, petrolün Londra2da iki haftanın en yükseğinden gerilemesi ile yüzde 1’den falza değer kaybetti. Micex Endeksi, AFK Sistema’nın yüzde 13 ralli yapması ile Moskova’da yüzde 1.5 arttı.

MSCI Asya Pasifik Endeks yüzde 0.5’lik düşerek Londra saati ile 10:39’da 999.77 puan oldu. ABD Merkez Bankası Fed, bilançosuna 1.66 trilyon dolar ekleyen varlık alımı programını bitireceğini doğrularken, faiz oranlarının 'kaydadeğer bir süre' daha düşük tutma taahhüdünü de yineledi. Açıklamada ayrıca "İstihdam piyasasındaki birçok gösterge atıl kapasitenin aşamalı olarak gerilediğini gösteriyor" denildi. 

Londra’daki Amiya Capital LLP gelişen piyasalar stratejsiti Michael Wang, “ABD’de yükselen faiz oranları ve güçlenen dolar tarihsel bakımından gelişmekte olan piyasalar için olumsuz olmuştur” dedi.