Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte tahminlerin üzerinde bir büyüme kaydederken, 10 yıldan uzun bir sürenin en iyi altı aylık performansına da imza attı. Büyümenin beklentiyi aşmasında hükümet harcamalarındaki kazançlar ve giderek azalan ticaret açığının hanehalkı harcamalarındaki yavaşlamayı telafi etmesinin etkili olduğu ifade ediliyor.

ABD'nin gayrısafi yurtiçi hasılası Eylül'de sona eren çeyrekte yüzde 3.5 büyürken, ikinci çeyrekte yüzde 4.6'lık artış görülmüştü. 2 ve 3. çeyreklerdeki bu üst üste büyüme, 2003 yılının son altı ayından bu yana en iyi altı aylık performans olarak kaydedildi. Bloomberg anketine katılan 87 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 3'lük bir büyümeye işaret ediyordu.

Artan petrol üretimi ithalatı kısıtlarken, imalat sanayideki toparlanmaya katkıda bulunuyor ve ekonominin Avrupa'dan Çin'e küresel çapta yaşanan düşük büyümelere karşı dirençli kalmasını sağlıyor. Aynı zamanda istihdam artışları ve ucuzlayan akaryakıt fiyatları da ABD'de tüketicilerin harcama yapması için güven sağlıyor ve Fed'in tahvil alım programını dün sonlandırmasının sebeplerine de bir nevi açıklama getiriyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 2.1 ile yüzde 4'lük büyüme aralığında değişiklik gösterdi. Bugün açıklanan rakamlar üçüncü çeyrek büyümesine yönelik ilk hesaplama olurken, Kasım ve Aralık ayında daha fazla bilgiye ulaşılması ile rakamlar revize edilecek.