Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatlarının Haziran’da gerilemeye başlamasının nedenleri açıktı. Bunlar; ABD üretimindeki artış, Avrupa ve Çin’den gelen dengesiz talep ve arzı etkilemesi beklentilerini boşa çıkaran Ortadoğu’daki şiddet olaylarıydı.

Paramount Options başkanı Ray Carbone, 3.5 aylık yavaş düşüşün ardından daha sert bir gerilemenin 1 Ekim’de tetiklendiğini düşünüyor. Bu tarihte Suudi Arabistan en büyük müşterileri için fiyatlarda indirime gitmişti. Bu adım dünyanın en büyük petrol ihracatçısının piyasa payını korumayı fiyat artışına tercih edeceğini ortaya koydu.

Carbone “Bana göre her şey bu hamleyle başladı. O noktadan sonra durdurmak zordu” yorumlarını yaptı.

Haziran’dan bu yana uluslararası fiyatta görülen yüzde 29’luk gerileme trader ve yatırımcıları gafil avladı. Arzdaki istikrarlı artış ve talepteki zayıflamanın ardından yaşanabilecek bir OPEC fiyat savaşı yeni petrol rezervlerine yapılacak yatırımları tehlikeye atarken, bir yandan da küresel ekonomiye yardım ediyor. Bu durum enflasyonu kontrolde tutarken, akaryakıt fiyatlarında da bir rahatlamaya yol açıyor.

Brent petrolü 19 Haziran’daki 115.71 doların ardından 16 Ekim’de varil başına 82.60 dolar ile 4 yıla yakın bir sürenin en düşük seviyesini gördü. ABD’de ise Batı Teksas türü ham petrol (WTI) 27 Ekim’de 79.44 dolara kadar gerileyerek, Haziran 2012’den bu yana en düşük seviyeyi kaydetti. ABD’de kurşunsuz benzin galon başına ortalama 3.01 dolar ile 4 yılın en düşük seviyesine yakın seyrediyor.