Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında, merkez bankasının parasal tabanı 80 trilyon yene (721 milyar dolar) yükseletecği açıklaması ile değer kaybetti. Bloomberg anketine katılan 32 ekonmistten yalnızca 3’ü BOJ’un varlık alımlarında artırımı gideceği tahminde bulundu. Yen erken saatlerde Nikkei gzaetesinin 1.2 trilyon dolarlık Hükümet Emeklilik Yatırım Fonu’nun yabancı varlıkları yükselteceği haberi ile düşüş kaydetmişti.

Citigroup Inc. stratejistlerinden Todd Elmer, “Bu yen için kayda değer bir negatif sinyal ve bu durumda önemli nokta detaylarda değil zamanlamada” dedi.

Yen dolar karşısında, 111.17 yen ile Ocak 2008’den bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından yüzde 1.7 değer kaybederek Londra saati ile 06:44’te 111.05 yen seviyesine indi. Yen euro karşısında yüzde 1.4 düşüş ile 139.61 yen oldu. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 gerileyerek 1.2570 dolardan işlem gördü.

Kuroda, Japonya’nın varlık alımlarını ABD’de Fed’in parasal genişlemeye son vermesi ile artırıyor. Yavaşlayan enflasyon Japonya ekonomisine olumsuz etki ederken yetkililer fiyatlara ilişkin yeni bir dil kullanımını ve büyüme hedefini düşürmeyi değerlendiriyor.