Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Petrol İhraç Eden Ülkeler Oragnizasyon’nun (OPEC) üretimi petrolün ayı piyasasına düşmesine rağmen 14 ayın en yüksek seviyesine çıkarması ile 2 yıldan uzun bir sürenin en büyük aylık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor. Brent petrolü Londra’da duarağan seyrediyor.

Petrol vadelileri, Ekim ayı düşüşünü yüzde 11 civarına taşırken, New York’ta yatay bir seyir izliyor. Bloomberg anketine göre, 12 üyeli OPEC’in üretimi günlük olarak 53,000 varil artış ile 30.974 varile ulaştı ve üst üste 3. aylık yükselişi kaydetti.  Yatırımcılar Suudi Arabistan’ın petrol fiyatlarındaki düşüşleri derinleştirmesi konusunda bölündü.

WTI ve Brent petrolü, OPEC üyelrinin üretimi düşürme çağrılarını yanıtsız bırakamaları ile Haziran ayındaki zirve seviyelerinden yüzde 20’den fazla gerileyerek ayı piyasasına girdi. Küresel arz, ABD’de petrol üretiminin 30 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaşması ile artış gösteriyor. Rusya’nın petrol üretimi ise Sovyet sonrası rekor seviyeye tırmandı.

Seul’daki Hyundai Futures Inc. emtia analistlerinden Will Yun, “OPEC üyeleri üretimlerini yükselterek fiyatları düşük seviyede tutuyor. Bu sayede ABD’nin genişleyen üretimi karşısında rekabeti koruyor. ABD’den gelen olumlu ekonomik veriler, arz endişelerinin köklenmiş olması ile petrol yukarı yönlü itiş sağlamayı başaramadı” dedi.

Aralık vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 1 sent düşerek Singapur saati ile 14:27’de varil başına 81.11 dolardan alıcı buldu. Kontrat dün 1.08 dolar düşüş ile 81.12 dolara geriledi. Fiyatlar bu yıl yüzde 18 geriledi.

Aralık vadeli Brent petrolü kontratı, 20 sent gerileme ile Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında varil başına 86.04 dolardan işlem gördü. Fiyatlar bu ay yüzde 9.1 düştü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark geçtiğimiz hafta Cuma günü 5.12 dolar iken bugün 4.91 dolar seviyesinde.